Barcelona i Àrea
 Luis Andrés Baeza Cáceres, detingut el 2018 a Santiago de Chile
Foto: Luis Andrés Baeza Cáceres, detingut el 2018 a Santiago de Chile | Policia de Santiago de Xile
Successos

D'actor a carterista al metro de Barcelona: enxampat un lladre amb passat televisiu

Temps de lectura: 2 minuts
 Luis Andrés Baeza Cáceres, detingut el 2018 a Santiago de Chile
Foto: Luis Andrés Baeza Cáceres, detingut el 2018 a Santiago de Chile | Policia de Santiago de Xile

El metro de Barcelona és l'escenari preferit dels carteristes que aprofiten l'afluència massiva de turistes per robar les seves pertinences. Des de Patrulla Ciudadana, un grup de ciutadans que els denuncia públicament, coneix bé els seus rostres. També el d'un jove lladre a qui han enxampat in fraganti en diverses ocasions. Fins ara, desconeixien la seva identitat. La sorpresa ha estat majúscula quan han descobert que es tracta d'una cara ben coneguda a Xile, el seu país, amb un passat com a actor a la televisió.

Per què és important? L'home en qüestió és Luis Baeza Cáceres, d'entre 26 i 28 anys, famós a Xile pel seu paper en la sèrie de televisió BKN, un exitós espai que va emetre entre 2004 i 2012 amb 11 temporades.

  • L'exactor, famós pel seu paper d'Albertito, es dedicar als furts al metro des de, almenys, 2018, quan la seva detenció a Santiago de Chile va saltar als mitjans de comunicació de la capital del país llatinoamericà.

Què en sabem? Va ser un seguidor del compte d'Instagram de Patrulla Ciudadana (127.000 seguidors) qui va avisar sobre la identitat del que semblava que era un carterista més. 

  • Fa uns dies, aquest compte a les xarxes socials publicava un vídeo de l'individu obrint una bossa de mà a una dona amb l'habitual tècnica d'aquests lladres, és a dir, tapant la pertinença amb una peça de roba.
  • Ahir mateix, policies de paisà dels Mossos d'Esquadra identificaven el presumpte delinqüent a l'estació de Verdaguer de la línia 4, on acostuma a actuar, segons explica a Principal un membre d'aquesta plataforma ciutadana.

En detall: El 2018, els investigadors xilens definien Cáceres, que acumulava més 35 antecedents per diversos delictes, com un dels carteristes més buscats.

  • A la capital del seu país actuava a hores de punta del transport públic empentant les seves víctimes per robar.
  • Aleshores, quan va ser detingut, va contestar als periodistes que no es penedia de robar perquè les víctimes "s'adonaven quan arribaven a casa".

En profunditat: Aquests lladres especialitzats en furts acostumen a ser grups de delinqüents itinerants: venen per temporades, roben i marxen amb el botí a un altre lloc.

Visió global: La sèrie BKN va ser una de les més vistes a Xile, amb quotes d'audiència del 26%.