Barcelona i Àrea
Les partícules cancerígenes a la platja de Sant Adrià de Besòs van ser trobades durant la instal·lació d'un cable de fibra òptica
Foto: Les partícules cancerígenes a la platja de Sant Adrià de Besòs van ser trobades durant la instal·lació d'un cable de fibra òptica | Europa Press
Estiu

Compte enrere per a la reobertura de la platja de Sant Adrià, tancada per risc de càncer

Temps de lectura: 4 minuts
Les partícules cancerígenes a la platja de Sant Adrià de Besòs van ser trobades durant la instal·lació d'un cable de fibra òptica
Foto: Les partícules cancerígenes a la platja de Sant Adrià de Besòs van ser trobades durant la instal·lació d'un cable de fibra òptica | Europa Press

El litoral de la costa de Barcelona recupera prop de mig quilòmetre després de més de dos anys tancat. 38.617,11 metres quadrats de sorra a Sant Adrià de Besòs que, estiu rere estiu, s'omplen de multitud de tovalloles, para-sols i banyadors, matí i tarda. Tanmateix, el risc que amaga aquesta platja de provocar càncer l'ha mantingut tancada durant dues temporades de bany.

Per què és important? Aquesta zona està habitualment en qüestió per posar en risc la salut dels banyistes; mentre la de Sant Adrià ultima les tasques de descontaminació, l'Agència Europea del Medi Ambient ha aconsellat recentment prohibir el bany a la limítrofa platja del Fòrum, a escassos metres. I al bell mig hi ha la desembocadura del Besòs, riu que pateix abocaments industrials de forma recurrent.

Contaminació a la platja: Fa més de dos anys que la platja de Sant Adrià està tancada (des de maig de 2021) per risc cancerigen, i reobrirà a finals d'aquest mes de juliol, més tard del que s'havia anunciat.

  • Els treballs per descontaminar-la van començar aquest mes de maig passat, per part de l'Empresa per a la Gestió dels Residus Industrials (EMGRISA) i per ordre del Ministeri de Transició Ecològica.
  • Aquests consisteixen a substituir 6.883 metres cúbics de sorra amb vuit substàncies tòxiques presents en valors superiors al límit permès; entre elles, el plom, el cobalt, l'arsènic i un tipus d'hidrocarbur. Les tasques tenen un cost d'1.197.849,53 euros.
  • Es va saber de la contaminació de la sorra arran de la instal·lació de cables de fibra òptica per a telecomunicacions. El seu origen no està clar, encara que podria tractar-se de les restes de les fàbriques que es van assentar a la zona anys enrere.

Sospites de la incineradora: Un jutge investiga la pròxima incineradora de Sant Adrià de Besòs, davant la platja del Fòrum, de la qual Europa ha aconsellat el tancament, just al costat. Fiscalía l'ha denunciat per un presumpte delicte ecològic en trobar nivells molt elevats de contaminació.

  • El Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil va registrar el 10 de maig la incineradora, gestionada per l'empresa pública Tersa, buscant proves d'una possible contaminació excessiva.
  • Fiscalía va assenyalar com|com a possibles responsables el president de Tersa i regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de Barcelona, Eloi Badia, i el cap d'explotació de l'empresa.
  • La Generalitat no ha trigat a sortir al pas, excusant-se en "errors". Ha explicat que, per recollir la informació sobre les emissions, utilitza un format particular; en plasmar-los als documents per enviar-los al jutjat, hi va haver "un error pur i dur d'una transferència manual" que ha comportat, entre d'altres, que els decimals dels mesuraments passessin a ser unitats.

Mentrestant: Malgrat la mala popularitat de la qual gaudeix a ulls de les autoritats europees, l'Ajuntament de Sant Adrià, liderat per l'alcaldessa Filo Cañete (PSC), ha mantingut els busos llançadora per portar els veïns fins a la platja del Fòrum. Els va habilitar mentre durés el tancament de la platja de Sant Adrià.

  • Així mateix, les platges més properes a la desembocadura del riu Besòs normalment estan acordonades com a mesura preventiva. Quan es detecta una "alteració puntual" de la qualitat, s'informa la ciutadania i es publica un avís de precaució.

Què diu l'Agència Catalana de l'Aigua? L'entitat pública que respon a les sigles d'ACA ha iniciat al juny els primers mostrejos per al control de la qualitat sanitària a l'aigua de 255 zones de banys litorals. El 96,1% de les platges ha obtingut la qualitat "excel·lent" i, el 3,9% restant, bona.

  • Sobre l'informe de l'Agència Europea del Medi Ambient que aconsella prohibir el bany a la platja del Fòrum, l'ACA li ha tret ferro i ha assegurat que aquesta es basa en un mostreig "acumulat" dels últims quatre anys i no en resultats recents.
  • Les analítiques realitzades el 2022, de juny a setembre, indiquen que la qualitat de la platja del Fòrum va ser excel·lent en vuit mostrejos, bona en dos i només en un hi va haver una "alteració puntual".

Per acabar: L'altra platja de Catalunya que suspèn per contaminació sota el criteri de l'autoritat europea és la del Rec del Molí, a L'Escala (Girona). L'Agència Catalana de l'Aigua ha valorat l'estat de les seves aigües com a excel·lent en sis mesuraments i bona en quatre, encara que han presentat alteracions en tres.