Barcelona i Àrea
Mossos d'esquadra durant un operatiu
Foto: Mossos d'esquadra durant un operatiu | Mossos d'esquadra
Successsos

Es dispara un 13% la delinqüència a Barcelona: quins delictes creixen més?

Temps de lectura: 3 minuts
Mossos d'esquadra durant un operatiu
Foto: Mossos d'esquadra durant un operatiu | Mossos d'esquadra

Entre gener i juny d'aquest any, els delictes a Barcelona han crescut un 13,7% en comparació amb el mateix període de temps de 2022. Tot i això, la delinqüència encara segueix per sota del 2019, abans que comencés la pandèmia de coronavirus. Ho indica la següent dada: els delictes, aquest semestre, han baixat un 10,4% respecte al primer semestre de 2019.

Per què és important? La seguretat i la neteja són les dues principals preocupacions dels veïns de Barcelona, com expressaven en l'última enquesta municipal. 

  • La percepció de la ciutadania és que hi ha un problema amb la seguretat. Tanmateix, les dades segueixen mostrant que la situació és millor que la que es vivia el 2019.

Què en sabem? Les últimes dades de la delinqüència a Barcelona les coneixem gràcies a l'última Junta Local de Seguretat que es va reunir aquest dijous. En aquest organisme participen els Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Urbana, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, que aglutinen les seves dades i dibuixen una radiografia detallada dels delictes a la ciutat.

Quins delictes creixen més?

Els robatoris i furts (+15%) són els delictes que creixen més. Els furts són els delictes més habituals, ja no a Barcelona, sinó a totes les grans ciutats catalanes com l'Hospitalet de Llobregat, Sabadell o Terrassa. A Barcelona representen gairebé la meitat dels delictes.

  • Els delictes contra les persones pugen un 11,5%
  • El tràfic de drogues puja un 11,2%

Què diuen? El tinent d'alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ha demanat al futur govern espanyol més eines legals per combatre la delinqüència. 

  • "Falten instruments legals que facin que la pena tingui un caràcter dissuasiu. 
  • Diu que els canvis legals que s'han fet en l'àmbit de la multireincidència (lladres, sobretot) ja tenen efectes, però cal fer-ne altres. 

On es roba més?

El 72,5 % dels furts tenen lloc al carrer o dins d’establiments comercials i la resta es produeixen al transport públic.

  • També la majoria dels robatoris amb violència o intimidació es produeixen al carrer, concretament, el 83,5 %
  • Molts dels robatoris tenen com a objectiu els rellotges de luxe. Aquest semestre s'han fet 127 detencions en aquesta línia

Quants lladres reincidents hi ha? 

La policia ha detectat 315 lladres amb centenars d'arrestos i 4.065 fets delictius. D'aquests, 5 han estat detinguts 122 cops i entre tots acumulen 203 antecedents. 

Violència sexual

També creix, com indica l'augment d'un 11,2% dels delictes contra les persones.  La Guàrdia Urbana va posar en marxa el març passat el Servei d’Atenció a la Víctima a Nou Barris i properament se n’obrirà un altre a Ciutat Vella.

Previsions: Els Mossos tindran 220 agents més a finals d'agost. Ara estan acabant la seva formació bàsica a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya.