Societat
Adolescents a les portes de l'escola
Foto: Adolescents a les portes de l'escola | Ajuntament de Barcelona
Delictes sexuals

Cent menors de 14 anys acusats per delictes sexuals el 2022 a Catalunya

Temps de lectura: 2 minuts
Adolescents a les portes de l'escola
Foto: Adolescents a les portes de l'escola | Ajuntament de Barcelona

La Generalitat va obrir cent expedients a menors de 14 anys, per tant, inimputables, per cometre delictes sexuals el 2022.

Per què és important? La violació grupal a una menor de Badalona ha posat en el punt de mira els menors de 14 anys que han comès algun delicte i no poden ser castigats penalment.

Amb xifres: La Generalitat va obrir expedient a 1.023 menors d'edat de menys de 14 anys i, per tant, inimputables, derivats dels Mossos d'Esquadra o de la fiscalia durant l'any 2022 per possibles delictes.

  • Un 10% d'aquests casos, un centenar, estaven relacionats amb delictes contra la llibertat sexual, com abusos, violacions o la gravació i difusió d'imatges sexuals sense permís de la víctima.
  • A 31 de desembre hi havia 71 expedients oberts per actes greus, segons el Departament de Drets Socials. 

Al detall: Els casos de menors de 14 anys no es poden perseguir als jutjats, però El servei d’atenció a menors inimputables de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), anomenat EMI-14, és qui du a terme el programa 'Educant en la responsabilitat'.

  • L’equip valora el cas i es fa un estudi del presumpte agressor i de la seva situació personal, social i familiar per abordar els factors de risc que puguin generar conductes dissocials en el futur. 
  • En cas que sigui necessari, s’inicia un acompanyament educatiu terapèutic des del mateix servei, que de mitjana dura un any, o s’activen els recursos més adients per atendre les necessitats detectades, com per exemple, atenció a la salut mental.

A la pràctica: Com a última opció, i si es detecta una possible situació de desemparament, la DGAIA assumeix la tutela del menor i en deriva la guarda i custòdia a la família extensa, a una família acollidora o a un centre residencial.

  • En el cas dels tres menors de menys de 14 anys vinculats a la violació d'una nena d'onze anys a Badalona al novembre, que s'ha conegut aquesta setmana, la DGAIA segueix aquest protocol descrit.