Barcelona i Àrea
Pride Barcelona
Foto: Pride Barcelona | Ajuntament de Barcelona
Discriminació

Racisme, xenofòbia i LGTBI-fòbia: els principals motius de discriminació a Barcelona

Temps de lectura: 2 minuts
Pride Barcelona
Foto: Pride Barcelona | Ajuntament de Barcelona

Durant el 2022 es van registrar 631 situacions de discriminació a Barcelona, un 20% més que l'any anterior, segons l’informe de l’Observatori de les Discriminacions.

Per què és important? El racisme, la xenofòbia i la LGTBI-fòbia són, un any més, els principals motius de discriminació, amb gairebé el 50% de les situacions reportades.

Amb xifres: El racisme i la xenofòbia són, per cinquè any consecutiu, els motius principals de discriminació, amb 185 situacions denunciades, seguits de l’LGTBI-fòbia, amb 129 casos, i la salut amb 120 casos.

  • Els motius de discriminació que segueixen els esmentats són la llengua (90), l’aporofòbia (82), la discapacitat (68), el gènere (51), la religió (19), la ideologia (17) i l’edat (6).

En detall: Durant el 2022 s’han registrat un total de 129 situacions d’LGTBI-fòbia: 85 de relacionades amb l’orientació sexual i 31 contra persones transsexuals, 9 menys que l’any anterior.

  • A més, un 33% dels casos va comportar agressions verbals i més d’un 30%, agressions físiques. Un 67% de les situacions es van produir a l’espai públic per part de particulars (91 casos).

D'altra banda, pel que fa a la discriminació per motius de salut, s’han triplicat els casos discriminatoris i s’ha arribat a 120 situacions, sobretot les relacionades amb la salut mental (70) i els diagnòstics de VIH (31).

  • La majoria d’aquests casos de discriminació s’han donat a l’Administració pública (59) —en centres hospitalaris, oficines d’atenció al públic i jutjats—, seguits d’entitats privades (43) i particulars (19).

Què diuen? L'informe s'ha presentat aquest dimecres amb la tinent d'alcalde de Drets Socials, Maria Eugènia Gay, i la directora de la Direcció de Serveis de Drets i Ciutadania de l'Ajuntament de Barcelona, Anabel Rodríguez.

  • Gay ha assegurat que l'augment de les denúncies el 2002 respecte del 2021 no indica que hi hagi més discriminacions, sinó que "es denuncia més, hi ha més sensibilització i la ciutadania té més confiança en les institucions".
  • Rodríguez, per la seva banda, ha sostingut que només el 5,6% de les persones afectades per discriminació ho comuniquen a una entitat social, a l'administració, a la policia o al jutjat i, per tant, existeix un "grau elevadíssim d'infradenúncia".

Què pots fer si veus o pateixes una situació de discriminació? Adreça't a l’Oficina per la No Discriminació (OND), on valoraran el teu cas i t'oferiran atenció especialitzada.