Barcelona i Àrea
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni
Foto: L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni | @jaumecollboni | X
Ajuntament de Barcelona

Collboni anuncia que buscarà soci de govern després de perdre la qüestió de confiança

Temps de lectura: 2 minuts
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni
Foto: L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni | @jaumecollboni | X

L'alcalde de Barcelona, ​​Jaume Collboni, ha perdut la qüestió de confiança a què s'ha sotmès en un ple extraordinari aquest dimecres per aprovar els Pressupostos del 2024, i ha reptat l'oposició a acordar un alcalde alternatiu.

Per què és important? La qüestió de confiança és l’últim recurs que té l’alcalde per aprovar els comptes, després del no de l’oposició a l’últim plenari.

Què en sabem? A la votació, que s'ha fet de manera nominal (cada regidor ha votat en veu alta), ha comptat amb el suport dels seus 10 regidors del PSC i els cinc d'ERC.

  • D'altra banda, ho han rebutjat els regidors de BComú, Junts, PP i Vox, que n'han sumat 24 (han faltat dos regidors) davant els 15 que el PSC arriba amb els republicans.

Què esperar? Ara comença un termini de 30 dies laborables en què els partits de l'oposició poden presentar un candidat alternatiu per substituir Jaume Collboni a l'alcaldia.

  • Un escenari poc probable i que, per tant, si passat el temps no se n'ha presentat cap, el primer pressupost del mandat socialista quedarà aprovat automàticament el 2 de maig.

Què ha dit? Durant la seva intervenció al final del ple, Collboni ha anunciat que un cop s'aprovin els pressupostos reobrirà la carpeta per ampliar el seu govern amb l'entrada d'algun altre grup.

  • Ara mateix, el principal candidat a formar govern amb els socialistes a Barcelona és Esquerra, amb qui ja han tancat un acord de pressupostos

D'on venim? Tot i tramitar-se a la Comissió d'Economia extraordinària al febrer amb els vots d'ERC i BComú, els Pressupostos no van superar l'últim tràmit en el ple del 22 de març, i Collboni va anunciar que se sotmetria a una qüestió de confiança per poder-los aprovar.

  • L'alcalde socialista no és el primer regidor que recorre a aquest mecanisme per aprovar els comptes sense tenir prou suports: l'última va ser l'exalcaldessa i líder de BComú, Ada Colau, que ho va fer dos anys consecutius durant el seu primer mandat, el 2017 i 2018.
  • L'exalcalde i líder de Junts, Xavier Trias, també va plantejar aquest procediment el novembre del 2013, quan el ple municipal no va recolzar la seva proposta de pressupostos per al 2014, que va quedar aprovada de manera automàtica 30 dies després.