Barcelona i Àrea
Jaume Collboni i Ada Colau
Foto: Jaume Collboni i Ada Colau
PSC

Sánchez prohibeix a Collboni incorporar Colau al govern de Barcelona

Temps de lectura: 2 minuts
Jaume Collboni i Ada Colau
Foto: Jaume Collboni i Ada Colau

La pressió d’Ada Colau a Jaume Collboni perquè incorpori els Comuns al govern municipal de Barcelona abans del ple d’aquest divendres no tindrà cap efecte. Més aviat al contrari. El president del Govern d’Espanya i secretari general del PSOE, segons confirmen fonts del seu entorn al Principal, ha prohibit “taxativament” a Collboni incorporar a Colau al seu equip de govern.

Els motius: La tensió entre Colau i Díaz té molt a veure, expliquen persones properes a elles, amb el poder en l’espai polític que representen. És, diuen, “molt similar a l’enfrontament que en el seu moment van tenir Yolanda i Pablo Iglesias”. L’aleshores batllessa de Barcelona i la ministra van anar juntes amb un mateix objectiu: acabar amb el fundador de Podem. Però ara ambdues tenen aspiracions que xoquen. 

D’on venim? Tot i que Colau va formar part del procés fundacional de Sumar, la formació que lidera Yolanda Díaz, l’exalcaldessa de Barcelona mai s’ha significat especialment amb el lideratge de la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social. De fet, segons va explicar la líder dels Comuns, ella mateixa va renunciar a formar part del Consell de Ministres.

Per què és important? La mala relació entre elles ha provocat l’avançament electoral a Catalunya, en un moment delicat pel PSC amb l’aprovació de l’amnistia en plena campanya, i provocarà també que l’alcalde de Barcelona, el socialista Jaume Collboni, es quedi sense pressupostos. Aquests dos moviments, decidits pels Comuns i especialment per part de Colau, han molestat al PSOE i a Pedro Sánchez. El president acusa a la seva vicepresidenta de “no exercir cap tipus de lideratge ni de control sobre els seus”.

Què esperar? Malgrat aquestes tensions, per ara, no cal témer per la coalició entre el PSOE i Sumar i l’estabilitat de la legislatura. Com a mínim fins després de les eleccions catalanes. En això coincideixen fonts dels dos partits, tot i que reconeixen que “la relació és molt tensa”. A diferència de l’anterior mandat, quan Podem ho airejava tot, ara no obstant intenten no fer públics els problemes interns.