Barcelona i Àrea
Jaume Collboni i Ada Colau
Foto: Jaume Collboni i Ada Colau
Ajuntament de Barcelona

Els comuns diuen 'no' als pressupostos i aboquen Collboni a una qüestió de confiança

Temps de lectura: 2 minuts
Jaume Collboni i Ada Colau
Foto: Jaume Collboni i Ada Colau

Les bases de Barcelona en Comú han decidit notar 'no' als pressupostos de Jaume Collboni. 

Per què és important? La derrota abocarà Collboni a sotmetre's a una qüestió de confiança per aprovar els comptes automàticament.

Què en sabem? Les bases del partit d'Ada Colau han acordat per àmplia majoria rebutjar els comptes del PSC. El resultat de l'assemblea ha estat de 165 vots a favor, 5 en contra i 5 en blanc.

  • El ple de Barcelona en Comú ha descartat "donar un xec en blanc als pressupostos" si Collboni no acorda un govern progressista abans de divendres.
  • En un comunicat, el partit ha lamentat que nou mesos després d'haver-lo investit, Collboni no hagi donat resposta a les seves propostes, no hagi apostat clarament per un govern progressista i hagi adoptat "un rumb cap a la dreta" desfent projectes "emblemàtics" dels governs d'Ada Colau.
  • "Barcelona en Comú no està disposada a córrer el risc que qüestions bàsiques per a la ciutadania, com la regulació del preu del lloguer o la reserva del 30% d'habitatge protegit, s'acabin acordant amb la dreta", ha apuntat el partit.

Previsions: Amb aquest context, el ple de l'Ajuntament d'aquest divendres tombarà els comptes, que, si no hi ha sorpreses, només rebran els vots favorables dels regidors del PSC i d'ERC. 

  • Això portarà Collboni a sotmetre's a una qüestió de confiança per aprovar els pressupostos automàticament.

Qüestió de confiança. Collboni ja havia confirmat aquest dilluns que se sotmetrà a una qüestió de confiança per aprovar automàticament els pressupostos si el ple els tombava.

  • Els ajuntaments tenen una via extraordinària per aprovar els pressupostos encara que no obtinguin prou suports en el ple.
  • Un cop l'oposició tomba els pressupostos, es convoca un altre ple extraordinari on s'activa un compte enrere de 30 dies.
  • Si en aquest termini no s'ha presentat cap moció de censura contra l'alcalde que reuneixi la majoria absoluta del ple, els pressupostos queden aprovats automàticament.