Barcelona i Àrea
Imatge d'arxiu de la contaminació a Barcelona
Foto: Imatge d'arxiu de la contaminació a Barcelona | Flickr
Contaminació

Veïns denuncien a Europa la "inacció" de Collboni contra la contaminació a Barcelona

Temps de lectura: 2 minuts
Imatge d'arxiu de la contaminació a Barcelona
Foto: Imatge d'arxiu de la contaminació a Barcelona | Flickr

La plataforma veïnal Eixample Respira ha denunciat davant del Síndic de Greuges i el Tribunal de Comptes Europeu la "inacció" de l'Ajuntament de Barcelona contra la contaminació.

Per què és important? En un comunicat, l'entitat ha alertat que el nivell de contaminació de l'aire a Barcelona és fins a quatre vegades superior al recomanat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). 

En detall: La plataforma veïnal ha criticat que, en els primers nou mesos del govern municipal del PSC, el consistori ha mostrat una "desconnexió preocupant" per esmorteir l'impacte de la contaminació i el soroll.

  • Eixample Respira també ha assegurat que les mesures finançades pels fons Next Generation pateixen de "manca d'eficàcia". Un exemple és un dels projectes estrella de l’anterior govern municipal: els eixos verds.
  • Els eixos verds "es troben en carrers on circulava un volum molt petit de vehicles. Pels carrers adjacents continuen circulant milers de vehicles cada dia: València (28.000 vehicles diaris), Aragó (60.000), Mallorca (23.000) i Gran Via (50.000)", detalla en el comunicat.
  • Respecte a la Zona de Baixes Emissions (ZBE), critiquen que l’Ajuntament i l’AMB estiguin "pressionant" per retardar les noves restriccions pensades per als vehicles amb etiqueta B.
  • També apunten la manca de construcció de nous carrils bici i l'ampliació a 50 km/h a zones que "haurien" d'estar limitades a 30km/h.

Per acabar: Els veïns recorden que metges, científics i l’Agència de Salut Pública de Barcelona alerten reiteradament de les malalties que provoca la contaminació: des d’asma a càncer de pulmó, i la mort de més d’un miler de barcelonins cada any.