Cultura i Pantalles
Foto: | Pere Francesch / ACN
Cultura

Crisi de distribució de llibres: retards i problemes en els enviaments

Foto: | Pere Francesch / ACN

Les llibreries afronten dificultats per reposar certs llibres a les prestatgeries i per garantir l'arribada de nous exemplars i les comandes dels clients. Viuen una crisi de la distribució des del mes de setembre arran de la fusió de les dues principals empreses distribuïdores.

Per què és important? La situació, que fa mesos que dura, ha generat pèrdues de facturació de fins al 70% a algunes editorials. Segons dades de l'ACN.

Background: Al mes d'agost les empreses Àgora i les Punxes, les dues principals repartidores, es van fusionar en la unió Entredos Logistics.

  • Des d'aleshores les dificultats en la distribució d'exemplars no han fet més que agreujar-se.
  • Durant el mes de setembre les novetats eren les principals afectades, ara són els volums de fons i la reposició d'exemplars el que està en risc.

A més, els llibres en català són els que més estan patint aquesta crisi, tot i que també afecta les edicions en castellà.

  • En especial, les editorials més petites que no viuen de la novetat, sinó del catàleg de fons propi elaborat de forma específica.

Què diuen? L'empresa Entredos Logístics va fer un comunicat, el 20 de setembre, en què assegurava que patien problemes en "la integració i automatització dels processos i això està afectant la distribució, la qual cosa lamentem molt profundament".

  • Des de l'Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) van dir, en un altre comunicat que "es tracta d'un cas sense precedents, que posa de manifest la fragilitat de la cadena de valor del sistema literari del país".
  • AELC va instar l'empresa distribuïdora “a considerar possibles vies d’indemnització o de compensació d’aquest greuge”.
Etiquetes: Crisi Cultura Llibres