Cultura i Pantalles
Teatre Nacional de Catalunya
Foto: Teatre Nacional de Catalunya | Ajuntament de Barcelona
Precarietat laboral

Els exacomodadors del TNC: "és classista i precaritza els seus treballadors"

Teatre Nacional de Catalunya
Foto: Teatre Nacional de Catalunya | Ajuntament de Barcelona

En un comunicat oficial via Twitter els acomodadors eventuals del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) han donat a conèixer la precarietat i males condicions laborals que viuen en el teatre.

Per què és important? El TNC és un dels teatres públics més rellevants de Catalunya que acull obres de grans artistes tant nacionals com internacionals.

Què sabem? Els acomodadors han explicat via xarxes que després de dos anys d'estar treballant pel teatre, els van comunicar que havien quedat fora del procés de selecció per a personal fix discontinu.

  • Es queixen de la poca comunicació entre el personal i els superiors i "d'un tracte pèssim" cap als treballadors.
  • El comunicat informa que es van desfer de la meitat de la plantilla posant així les vacants lliures per a nous treballadors. "Fa anys que el Teatre Nacional de Catalunya fa això"
  • "Fins ara només tenia a quatre treballadors fixos discontinus en plantilla, la resta eren tots eventuals."

En profunditat: En el fil de Twitter exposen que amb la nova reforma laboral es pensaven que la situació canviaria, ja que aquesta obligava a tenir una plantilla fixa.

  • Per part del teatre ens van dir que "aviat rebríem notícies", però "no ens deien res" i "mentrestant, tots patíem per la nostra estabilitat econòmica, laboral i mental".
  • Els acomodadors afirmen que el TNC els van continuar contractant de manera eventual com feia sempre el teatre i que acceptaven "les propostes per por que, si dèiem que no, ja no tornarien a comptar amb nosaltres".

En detall: Fa cosa d'un mes i mig el TNC va obrir una nova convocatòria per cobrir 14 places d'acomodadors fixos discontinus, s'hi van inscriure tots, però no van rebre cap resposta, ni trucada ni cap entrevista de selecció.

  • Finalment, de 20 persones que treballaven d'acomodadors se n'han quedat 4 i les explicacions que els donen és que "aquesta no és una feina per tota la vida. Ara heu de volar."

Què diuen?

  • El TNC ha assegurat que la convocatòria pública per a proveir 14 places d'acomodador és "oberta i transparent" i compleix amb els criteris de publicitat, equitat, capacitat i mèrits, després que empleats hagin acusat el teatre de classisme i precarització.
  • "Sabeu quina és l'única forma de ser treballador fix al Teatre Nacional de Catalunya? Denunciant-los. Més de 5 exempleats han denunciat a l'empresa i ha estat l'única manera que els fessin cas. Que reconeguessin la seva feina i els fessin fixes.", han conclòs els acomodadors en el fil de Twitter.