Cultura i Pantalles
'Alcarràs' continua la cursa internacional i arriba a Reykjavík
Foto: 'Alcarràs' continua la cursa internacional i arriba a Reykjavík | ACN
CINEMA

Alcarràs no guanya en els Premis Europeus: "La victòria és haver arribat fins aquí"

'Alcarràs' continua la cursa internacional i arriba a Reykjavík
Foto: 'Alcarràs' continua la cursa internacional i arriba a Reykjavík | ACN

'Triangle of sadness' s'imposa als Premis Europeus de Cinema i desbanca 'Alcarràs' com a millor pel·lícula. La segona pel·lícula de Carla Simón no aconsegueix el premi a millor pel·lícula en els Premis de Cinema Europeus, que s'han celebrat en la seva 35 edició aquest dissabte a Reykjavík, Islàndia. 'El buen patrón', de producció catalana, sí que ha estat guardonat com a millor comèdia.  

Per què és important? Alcarràs és el primer film en català nominat al màxim guardó de l'Acadèmia de Cinema Europeu.

Situació actual: La gala d'aquest dissabte a la nit ha tingut un nom propi, 'Triangle of sadness', la pel·lícula que va rebre la Palma d'Or en la passada edició del Festival de Cannes. La cinta de Ruben Östlund ha aturat les aspiracions d''Alcarràs', que després de l'èxit a la Berlinale, continuava a Islàndia la seva campanya de projecció internacional.

Què ha passat? La pel·lícula estava nominada en la categoria a Millor pel·lícula, Millor Guió i al Premi Universitari del Cinema Europeu. 

  • Carla Simón i Arnau Vilaró s'han enfrontat amb altres pel·lícules com 'Belfast', 'Close', 'Holy spider' i 'Triangle of sadness'.
  • Finalment, la pel·lícula 'Triangle of sadness' ha desbancat Alcarràs i s'ha endut el premi a millor pel·lícula, guió i millor director per Ruben Östlund.

A més: 'El buen patrón', de Fernando León de Aranoa, s'ha coronat com a millor comèdia als guardons.

  • Jaume Roures, productor de 'El buen Patrón': "Segurament heu donat el premi de la comèdia europea a la gent més seriosa de la sala! Vull donar les gràcies al meu estimat amic Javier Bardem i a la resta de l'equip".

Què ha dit? Poques hores abans que se celebri la 35a edició dels Premis Europeus de Cinema a Reykjavík, Simón mantenia la serenitat i prudència que la caracteritzen. 

  • "Estar entre les cinc nominades és un premi absolut. La victòria és haver arribat fins aquí".
  • Assegurava que no guanyarien cap premi en un any "molt competitiu", on van arribar a la gran pantalla "una gran quantitat de pel·lícules molt bones aturades per la pandèmia".
  • "Als Premis Europeus hi acostumen a arribar pel·lícules més recents. No venim amb cap intenció ni cap expectativa de guanyar sinó per celebrar que som aquí.

Al detall: La guanyadora de la Berlinale era una de les cinc nominades a millor pel·lícula dels guardons de l'Acadèmia de Cinema Europeu (EFA).

  • El film es converteix, així, en el primer rodat en català que optava a emportar-se el màxim guardó.
  • 'Close', de Lukas Dhont; 'Corsage', de Marie Kreutzer; 'Holy spider', d'Ali Abbasi; i 'Triangle of sadness', de Ruben Östlund han estat les seves competidores.

Background: Carla Simón no és el primer cop que opta als Premis Europeus de Cinema.

  • La seva primera pel·lícula, 'Estiu 1993', va estar nominada en la categoria d'European Discovery, un premi que s'entrega des del 2011 i reconeix la millor òpera prima europea de l'any.
  • 'Lady Macbeth', de William Oldroyd, es va endur finalment l'estatueta. '10.000 km', de Carlos Marqués-Marcet, o 'La plaga', de Neus Ballús, també han optat a aquest premi en altres edicions.
  • Simón arriba a Reykjavík directament des de Los Ángeles i Londres, on l'equip ha estat promocionant 'Alcarràs' entre els acadèmics per mantenir-se en la cursa per als Òscars. 

A partir d'ara: La guanyadora de l'Ós d'Or de la Berlinale espera ara el resultat de les seves nominacions als Òscars, Goya i possibles dels Gaudí.

  • 'Alcarràs' és la pel·lícula seleccionada per representar Espanya en els Òscars de 2023 en la categoria de Millor Pel·lícula Internacional.
  • Als Premis Goya, suma un total d'11 nominacions, entre les quals es troba la categoria de Millor Pel·lícula, Millor Direcció i Millor Guió Original.
  • El dimecres 14 de desembre s'anunciaran les nominacions dels Premis Gaudí, a on 'Alcarràs' s'espera que sigui un dels títols més reconeguts.
Etiqueta: Cinema