Cultura i Pantalles
Els actors Vicky Luego i Pol López en el film 'Suro'
Foto: Els actors Vicky Luego i Pol López en el film 'Suro' | ACN
CINEMA

Les 20 millors pel·lícules catalanes de 2022 per acabar bé l'any

Els actors Vicky Luego i Pol López en el film 'Suro'
Foto: Els actors Vicky Luego i Pol López en el film 'Suro' | ACN

Gran presència del cinema català als festivals més importants d'arreu del món del 2022. L'Os de Berlin, Cannes, Sant Sebastià, la seleccionada als Òscars... Una llarga llista de produccions catalanes sumen nominacions i una collita de premis que configuren un any especialment destacat per a l'Acadèmia de Cinema en Català.

Per què és important? Després de conèixer les nominacions als Goya i la seleccionada pels Òscars, falta conèixer les nominacions als Premis Gaudí, la màxima distinció del cinema català, i entre les candidates hi ha 34 llargmetratges de ficció.

Què diuen? La Presidenta de l'Acadèmia del Cinema en Català, Judit Colell, destaca que es tracta d'un any especialment positiu pel cinema català.

  • "Esperem que això només sigui l'inici, perquè encara no hem arribat a un nivell de pressupostos europeus que ens agradaria".
  • "Amb tots ramant cap al mateix costat i mateixa intenció volem aconseguir que hi hagi més pressupostos i que això no sigui un miracle, sinó que passi habitualment, que tingui una continuïtat i que continuem tenint aquesta collita tan fantàstica de premis".

Situació actual: L’entrega dels XV Premis Gaudí serà el 22 del gener del 2023 a la Sala Oval del Museu Nacional de Catalunya.

  • L'Acadèmia del Cinema català reconeixerà les millors produccions cinematogràfiques de l’any 2022 en 26 categories competitives.
  • Maria Morera i Roger Casamajor seran els encarregats d'anunciar, el dimecres 14 de desembre a les 11 h, les nominacions als XV Premis Gaudí.

A més, s'incorporen tres noves categories: millor guió adaptat, que se sumarà al de millor guió original, millor direcció novella i millor interpretació revelació.

1. 42 segundos

  • Basada en la història èpica i real de la selecció espanyola de waterpolo que va aconseguir una de les gestes esportives més impressionants dels Jocs Olímpics de Barcelona 92, 42 segundos reviu l'esforç, els moments de tensió, el sofriment, la il·lusió i la companyonia d'aquell grup llegendari que va lluitar a Barcelona pel major somni d'un esportista: aconseguir l'or olímpic.

2. Alcarràs

  • Després de vuitanta anys cultivant la mateixa terra, la família Soler es reuneix per fer l’última collita plegats. Una història sobre la pertinença a una terra, a un lloc. Un drama sobre les perpètues tensions generacionals, la superació d'antigues tradicions i la importància de la unitat familiar en temps de crisi.

3. Asombrosa Elisa

  • L’Elisa és una nena de dotze anys que després de la mort accidental de la seva mare, intenta que el seu pare la cregui quan li diu que posseeix els superpoders de la seva heroïna de còmic favorita i que, amb ells, podran venjar-se de qui va provocar el tràgic accident.

4. Cinco Lobitos

  • L’Amaia acaba de ser mare i s'adona que no sap gaire bé com ser-ho. Quan la seva parella marxa fora per feina durant diverses setmanes, decideix tornar a casa dels seus pares i rebre així el seu suport en la responsabilitat de cuidar el nadó. El que no sap l’Amaia és que, encara que ara sigui mare, no deixarà de ser filla.

5. Culpa

  • Després de patir una agressió sexual, l’Anna s'aïlla en una cabana al bosc per superar el seu trauma. La vergonya, el dolor i la culpa l'acompanyaran durant uns mesos en què es veurà transformada per alguna cosa més que l'odi.

6. Dúo

  • Després de 24 anys compartint vida professional i personal, la Mònica i en Colate emprenen la seva última gira de dansa. A 4.000 metres d’altura, el desert andí posarà a prova els límits de la seva relació i els seus cossos.

7. El color del cielo

  • L’Olivia Brontë, una estrella de cinema, viatja a Suïssa per a una sessió de fotos amb una important revista de moda. Allà es trobarà amb Tristan del Val, un filòsof espanyol a qui va conèixer anys enrere. Aquest retrobament els portarà a revisitar el passat i preguntar-se on els ha conduït el camí que van escollir.

8. El fred que crema

  • L'Antoni i la Sara són un jove matrimoni que espera el seu primer fill en un ambient bèl·lic incert i de pobresa. Viuen en terres de pas pels refugiats jueus que, amb l'ajuda dels passadors, marxen d'una Europa devastada. Un accident durant la travessa fa que una família jueva hagi d'amagar-se a casa de la Sara i l'Antoni. La seva arribada provoca una crisi familiar difícil de resoldre: obeir la raó o el cor.

9. El sabater d'Ordis

  • Fa dies que el fill de l’Antoni Iglesias, el sabater d’Ordis, ha desaparegut. Les recurrents visions d’aquest cridant-lo, demanant-li auxili, seran el detonant perquè el sabater decideixi sortir a buscar-lo. Aquest viatge esdevindrà, contra tot pronòstic i amb ajuda del vi, un intent desesperat de fugir de la melangia que el tortura, així com per combatre els seus temors més profunds i els éssers de la foscor que el ronden.

10. Escape Room

  • Dues parelles d'amics queden per fer una “escape room” al barri d'Hostafrancs, on recentment s'ha trobat el cadàver d'un home esquarterat dins un contenidor. Els quatre amics es pensen que els espera un joc divertit per passar l'estona, posar a prova la seva intel·ligència i riure una miqueta. Però tan bon punt la porta de l'habitació es tanca hermèticament al seu darrere i comença el compte enrere, comencen a passar coses estranyes. El joc es convertirà en un infern que posarà a prova la seva amistat fins a límits insospitats.

11. Girasoles silvestres

  • La Julia, una jove de 22 anys i mare de dos nens, s'enamora de l'Òscar, un noi conflictiu amb qui comença una relació. A mesura que passen temps junts, la Júlia començarà a plantejar-se si l'Òscar és la persona que realment necessita al seu costat, fet que la portarà a emprendre un viatge personal a la recerca de la seva felicitat i la dels seus fills.

12. Historias para no contar

  • En clau de comèdia "Historias para no contar" narra situacions en les quals ens podem reconèixer i que preferiríem no explicar, o fins i tot oblidar. Trobades inesperades, moments ridículs o decisions absurdes, cinc històries amb una mirada àcida i compassiva a la incapacitat per governar les nostres pròpies emocions.

13. La amiga de mi amiga

  • Una comèdia d'embolics lèsbica a cinc bandes. Un conte moral que succeeix en els banys, els llits i els carrers de Barcelona. Amb el pop i l'autoficció com a teló de fons i l'aparició d'una coneguda cantant que mai sabem si és del tot real, assistim al joc que s'inicia quan la Zaida, després d'una ruptura, torna a la ciutat.

14. La cima

  • En Jérôme viatja al Nepal per complir el seu repte personal d’escalar l’Annapurna. Però no s’hi dedica professionalment, va sol, no porta bombones d’oxigen i està decidit a ascendir el pic més perillós del món en ple hivern. La Ione, una alpinista professional que viu temporalment als peus de la muntanya, l’ajudarà quan més ho necessiti. El que comença com una relació freda i distant esdevé un vincle molt íntim que només es veurà amenaçat pels secrets que encara es reserven per a si mateixos.

15. La Maternal

  • La Carla és una nena de 12 anys, salvatge i rebel, que viu en circumstàncies humils als afores del seu poble i té una relació molt difícil, gairebé tòxica, amb la seva mare. Acollida en una casa dels serveis socials locals, la Carla dona a llum i s'ha d'enfrontar a un món de perplexitats i decisions encara més grans, amb una altra jove mare del centre.
    Tràiler.

16. Los renglones torcidos de Dios

  • Una investigadora privada simula una paranoia per ser internada en un hospital psiquiàtric i recaptar proves del cas en el qual treballa: la mort d’un intern en circumstàncies poc clares. Però la realitat a la qual s'enfrontarà en el seu internament superarà les seves expectatives i posarà en dubte el seu propi seny. Un món desconegut i apassionant se li mostrarà i el curs que prendran els esdeveniments la farà passar de detectiu a sospitosa en un joc de pistes on res és el que sembla.

17. Mantícora

  • En Julián és un reeixit dissenyador de videojocs que viu turmentat per un obscur secret. Quan la Diana apareix a la seva vida, en Julián sentirà molt a prop l’oportunitat de ser feliç.

18. Pacifiction

  • En una illa de la Polinèsia Francesa, l’alt comissari de la República, De Roller, representant de l’Estat francès, és un home calculador, de naturalesa turbulenta i gran diplomàcia. Viu entre les altes esferes de la política i l’estrat social més baix dels seus conciutadans. Pren constantment el pols d'una població local de la qual pot sorgir la ira en qualsevol moment, sobretot per un rumor insistent: la presència d’un submarí fantasmal que anunciaria la represa de les proves nuclears franceses.

19. Suro

  • L’Helena i l’Ivan es proposen construir una nova vida en una casa de la família a l’Empordà, enmig de boscos d’alzines sureres. Però els seus punts de vista diferents sobre com viure a la terra emergeixen i desafien el seu futur com a parella. 

20. Un año y una noche

  • En Ramon i la Céline són una jove parella que assisteix a un concert al local musical Bataclan de París la nit del 13 de novembre de 2015. Durant l'atac terrorista, ambdós aconsegueixen, cadascun pel seu costat, refugiar-se al camerino dels músics. En sortir ja no són els mateixos. I no saben si podran tornar a ser-ho.