Cultura i Pantalles
Arata Isozaki
Foto: Arata Isozaki | Cortesía de Pritzker
Obituari

Mor l'arquitecte Arata Isozaki, autor del Palau Sant Jordi, als 91 anys

Arata Isozaki
Foto: Arata Isozaki | Cortesía de Pritzker

L'arquitecte Arata Isozaki, autor del Palau Sant Jordi, ha mort aquest dijous a l'edat de 91 anys, segons ha confirmat a 'La Vanguardia' un portaveu del seu estudi.

Per què és important? Guanyador del prestigiós Premi Pritzker l'any 2019, el japonès nascut el 1931 a Oita és autor d'una prolífica cartera d'edificis emblemàtics arreu del món, i també a Barcelona.

D'on venim? Entre les obres d'Isozaki s'hi troben:

  • El Palau Sant Jordi de Barcelona, inaugurat l'any 1990 amb els Jocs Olímpics de Barcelona 92 a l'horitzó.
  • L'accés al CaixaForum de Barcelona. També va ser el creador de la torre Allianz de Milà (2014), del Museu d'Art de Gunma (1974) i la biblioteca d'Oita (1966), així com de la discoteca Palladium de Nova York (1985). El seu estil s'emmarcava entre el brutalisme i el postmodernisme.

Qui era? Arata Isozaki era un dels arquitectes japonesos més reconeguts, amb una llarguíssima trajectòria d'obres al seu país i arreu del món. Deixeble i col·laborador de Kenzo Tange, el 1963 establí el seu propi despatx.

  • L'any 2019 va rebre el premi més prestigiós d'arquitectura, el Pritzker, que el va reconèixer com un dels primers arquitectes japonesos que va apostar per "la connexió orient-occident".

A Catalunya, Isozaki serà recordat per ser l'autor de l'emblemàtic Palau Sant Jordi, construït a les portes dels Jocs Olímpics de Barcelona 92, i que després ha esdevingut un dels principals recintes per a grans concerts i esdeveniments de la ciutat.

  • També és l'artífex de la intervenció que dona accés al CaixaForum de Barcelona, en diàleg amb la modernista Casa Ramona, i del Parc de la Muntanyeta de Sant Boi de Llobregat.
  • I encara, el 1990 va dissenyar el pavelló municipal de Palafolls, batejat com 'El Palauet'.

A més: En una piulada, el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) ha lamentat la mort de l'arquitecte aquest dijous.

Etiqueta: Art