Cultura i Pantalles
Els quatre fragments escultòrics de la portalada de Sant Pere de Rodes
Foto: Els quatre fragments escultòrics de la portalada de Sant Pere de Rodes | ACN
Art

El MNAC amplia la col·lecció d'art romànic amb la portalada de Sant Pere de Rodes

Els quatre fragments escultòrics de la portalada de Sant Pere de Rodes
Foto: Els quatre fragments escultòrics de la portalada de Sant Pere de Rodes | ACN

El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) ha incorporat al seu fons quatre fragments de la portalada romànica del monestir de Sant Pere de Rodes atribuïts al Mestre de Cabestany.

Per què és important? Només una de les peces s'havia exposat abans; les altres tres, inèdites, es mostraran ara per primera vegada al MNAC.

Què ha passat? Els fragments s'han comprat per 250.000 euros a les galeries Artur Ramon Art, Palau Antiguitats i Clavell & Morgades Antiguitats. 

  • Representen dos caps, un petit fragment d'indumentària i la part inferior d'un personatge d'una escena de curació d'una dona.
  • Estan treballats amb marbre blanc i haurien format part dels cicles bíblics que decoraven la gran portalada del cenobi, esculpida el segon terç del segle XII i destruïda al segle XIX.
  • Abans de comprar-los, tècnics especialistes del Museu els han examinat en diferents ocasions.

D'on venim? Aquestes peces haurien format part dels cicles bíblics que decoraven la gran portada de l'església de Sant Pere de Rodes, construïda al segon terç del segle XII i destruïda durant el primer terç del segle XIX.

  • Per unanimitat, la portalada s'ha atribuït a l'escultor anònim conegut com a Mestre de Cabestany, artista equiparable al que en pintura representa el Mestre de Sant Climent de Taüll.

Què han dit?

  • "Malgrat el seu estat fragmentari, els quatre relleus són un fidel reflex de la gran qualitat tècnica i de la força escultòrica del seu autor", destaca el Departament de Cultura.
  • "A més, ofereixen un ventall prou eloqüent de l'abast monumental de la portalada empordanesa esmentada i de la seva temàtica historiada".
  • "L'ingrés de les peces al Museu Nacional contribuirà a omplir el buit que hi ha actualment sobre l'escultura del Mestre de Cabestany, un dels artistes romànics més originals i prolífics, atès que va ser actiu a Catalunya, Navarra, Rosselló, Occitània i Toscana", subratlla la Generalitat.

L'artista: Malgrat ser un artista anònim, és una de les figures més singulars i estudiades de tota l'escultura romànica, amb una bibliografia de caràcter internacional.

  • Amb aquesta adquisició, es podrà explicar al Museu Nacional una altra de les obres mestres de l'art català medieval a través d'un espai dedicat al monestir de Sant Pere de Rodes, al costat d'altres centres d'escultura en pedra com Ripoll i, sobretot, dels grans conjunts de pintura mural.

 

Etiqueta: Art