Cultura i Pantalles
Pablo Neruda durant la seva sessió de gravació a la Biblioteca de Congrés el 20 de juny de 1966
Foto: Pablo Neruda durant la seva sessió de gravació a la Biblioteca de Congrés el 20 de juny de 1966 | Wikimedia Commons
Investigació

Un informe pericial confirmarà que Pablo Neruda va ser enverinat

Temps de lectura: 2 minuts
Pablo Neruda durant la seva sessió de gravació a la Biblioteca de Congrés el 20 de juny de 1966
Foto: Pablo Neruda durant la seva sessió de gravació a la Biblioteca de Congrés el 20 de juny de 1966 | Wikimedia Commons

Pèrits internacionals revelaran dimecres que el bacteri trobat en les restes de Pablo Neruda "estaven al seu cos en el moment de la mort", cosa que demostraria que va ser "enverinat", segons ha avançat la seva família a EFE.

¿Per què és important? Aquest aclariment científic és molt important per descobrir les circumstàncies de la mort de l'escriptor, ja que s'ha de demostrar si va morir del càncer de pròstata o per la intervenció de tercers durant la dictadura de Pinochet.

En detall: Fa unes setmanes, el portal El Ciudadano explicava que "una font ben informada" i coneixedora dels informes de la investigació assegurava que el poeta va morir per inoculació "bioterrorista" a "un molar" de la "soca Alaskae43 de clostridium botulinum".

¿Què han dit? "Sabem ara que el 'clostridium botulinum' no tindria per què haver sigut a l'ossada de Neruda. ¿Què vol dir això? Que Neruda va ser assassinat, l'any 1973 hi va haver intervenció per agents de l'Estat", va dir Rodolfo Reyes, nebot del poeta.

Context: Neruda va morir a la Clínica Santa María a Santiago, el 23 de setembre de 1973, només 12 dies després del Cop d'Estat militar.

  • Patia d'un càncer amb metàstasi i per 40 anys aquesta va ser la causa oficial de la seva mort.
  • El 2011 el Partit Comunista va interposar una querella on es plantejava que la defunció va ser produïda per un enverinament. 
  • Aquesta querella es va traduir en una investigació que fa més d'una dècada que està oberta.

Els motius: Aquest enverinament el va donar a conèixer el xòfer del poeta, Manuel Araya.

  • Araya va explicar que va ser enverinat amb químics pel règim militar mentre era ingressat a la Clínica Santa María a Santiago.
  • La jutge Paola Plaza va rebre el cas el 2020, després que Mario Carroza, qui abans el portava, ascendís el Tribunal Suprem.
  • Va ser també Carroza qui va ordenar l'exhumació del cadàver de Neruda.

A més: La presentació d'un informe preliminar amb importants conclusions sobre la mort del poeta xilè ha estat suspesa en dues ocasions.

  • Fonts judicials van informar fa una setmana que no tots els pèrits estaven d'acord amb les conclusions de l'informe, que sembla ratificar l'afirmació del xòfer del poeta.

Finalment:

  • A la història judicial xilena després del cop d'Estat s'han investigat enverinaments a opositors al règim.
  • Plaza és ministra de la Cort d'Apel·lacions de Santiago des de 2018 i forma part de la nova generació de jutges a càrrec d'investigar els delictes després del Cop d'Estat.
Etiquetes: Cultura Llibres