Cultura i Pantalles
Carme Elías
Foto: Carme Elías | ACN
Cinema

Carme Elías, Medalla d'Or 2023 del Cinema Espanyol

Temps de lectura: 2 minuts
Carme Elías
Foto: Carme Elías | ACN

L'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d'Espanya ha concedit la Medalla d'Or 2023 a l'actriu catalana Carme Elías.

Per què és important? La Medalla d'Or del Cinema espanyol és un guardó anual, un dels més importants que lliura l'Acadèmia, que té com a objectiu homenatjar aquelles persones que han contribuït amb la seva trajectòria professional a millorar el cinema espanyol en l'aspecte industrial o artístic.

Què en sabem? La junta directiva de l'Acadèmia ha decidit entregar el premi a l'actriu catalana i reconeix així la seva extensa trajectòria "en papers difícils i de mola bellesa" des dels setanta fins a l'actualitat treballant en pel·lícules i directors de diverses generacions. 

  • L'organització destaca la fusió entre la direcció i interpretació "essencial" d'Elías en la seva carrera cinematogràfica, teatral i televisiva. 
  • "S'obre en canal quan se sent acompanyada" per cineastes com Francesc Bellmunt, Pere Portabella, Isabel Coixet, Fernando Fernán-Gómez, Pedro Almodóvar, Javier Fesser, Carlos Vermut o Claudia Pinto, apunta l'Acadèmia. 

D'on venim: L'actriu catalana, de 72 anys i nascuda a Barcelona, compte amb una llarga carrera al cinema, al teatre i a la televisió.

  • El va anunciar el març del 2022 va anunciar que patia Alzheimer. Ho va fer al recollir el Premi Especial del Brain Film Fest durant la clausura d'aquest festival de cinema sobre el cervell en el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).
  • Entre els seus premis també destaca el Gaudí d'Honor de l'any 2021.
  • Elías va debutar en el cinema amb La orgía. Stico, Demasiado joven para morir viejo, El rey pasmado, Puente de Varsovia, Los peores años de nuestra vida, La flor de mi secreto, Pesadilla para un rico, Morir (o no), El año del diluvio, Los aires difíciles, Planes para mañana, Camino i Quién té cantará conformen la filmografia de l'actriu.