Cultura i Pantalles
Una dona amb un gos compra unes roses a una parada de Sant Jordi
Foto: Una dona amb un gos compra unes roses a una parada de Sant Jordi | Martí Petit / Ajuntament de Barcelona
Sant Jordi 2023

Un Sant Jordi amb la millor oferta "de tota la història": així serà a tot Catalunya

Temps de lectura: 3 minuts
Una dona amb un gos compra unes roses a una parada de Sant Jordi
Foto: Una dona amb un gos compra unes roses a una parada de Sant Jordi | Martí Petit / Ajuntament de Barcelona

La Cambra del Llibre de Catalunya i el Gremi de Llibreters de Catalunya han pronosticat aquest dijous que la Diada de Sant Jordi tindrà la major oferta de llibres “de tota la història”. En roda de premsa a l’Ateneu Barcelonès, han traslladat les bones expectatives del sector i han explicat que s’han superat totes les previsions.

Amb xifres: A Barcelona hi haurà un 11,5% més de parades amb un total de 320, un 17% d’augment del metratge amb 3.294 metres de parades i un 25% més de punts amb signatures d’autors amb 213 emplaçaments.

  • La Cambra i el Gremi han explicat que preveuen igualar la facturació de 2022 de 22,5 MEUR.

Què esperar? Després dels condicionants meteorològics adversos de l’any passat, els organitzadors del Sant Jordi no han previst un pla alternatiu per la jornada. Això sí, han demanat als paradistes que tinguin els punts de venda preparats per si es produeix un ruixat i han adaptat els protocols.

  • D'altra banda, el sector estima que les vendes que es faran de llibres en català representaran un 20% del total anual de la facturació del sector.

A més: La festa, nascuda el 1926 per Santa Roser el 7 d’octubre i traslladada a Sant Jordi el 1931, tindrà impacte a tot el territori.

Què han dit? El gerent del Gremi de Llibreters, Marià Marín, ha explicat que en les últimes setmanes s’han superat totes les previsions i que l’edició de 2023 fa pensar en “èpoques prepandèmia i fins i tot més”.

  • “Hem tingut més peticions de professionals, per portar més autors, per tenir més metres de parades d’empreses catalanes, d’arreu de l’Estat i d’altres països”, ha explicat.

Barcelona

A Barcelona s’incrementen els espais de Sant Jordi i es dobla l’espai a Gràcia que connectarà amb la superilla literària del passeig de Gràcia i carrers propers.

  • Aquest espai constarà de nou trams entre Passeig de Gràcia, Diagonal i Gran Via que estaran tancats al trànsit (excepte Gran Via, Aragó i València).  Es recuperaran les Rambles, des de Canaletes fins a Ferran, i la plaça de Catalunya estarà reservada als mitjans de comunicació.

Tarragona

La Diada de Sant Jordi a Tarragona té com a centre neuràlgic les parades de llibres i roses a la Rambla Nova. Aquest 2023, les parades estaran obertes des de les 9:00 del matí fins a les 21:00 del vespre. A les 19:00 hi haurà la tradicional ballada de sardanes a la plaça Verdaguer.

Lleida

Lleida tornarà a repetir aquest pròxim Sant Jordi la fórmula de les parades ubicades a les rambles Francesc Macià i Ferran. 

  • El tram de Francesc Macià, entre el pont Vell i la subdelegació del Govern, es mantindrà per llibreters, editorials i comerços de roses, així com parades institucionals.

Girona

Les parades de llibres i roses de Sant Jordi es tornaran a ubicar a l’esplanada de la Copa i al passeig de la Devesa el proper 23 d’abril.

  • La fira del llibre i de la rosa estarà oberta de 9:00 del matí a 21:00 i l'entrada serà gratuïta.