Cultura i Pantalles
Dues venedores somriuen envoltades de roses
Foto: Dues venedores somriuen envoltades de roses | Oliver de Ros / Principal
Diada

Llibreters i floristes celebren vendes de rècord per Sant Jordi

Temps de lectura: 2 minuts
Dues venedores somriuen envoltades de roses
Foto: Dues venedores somriuen envoltades de roses | Oliver de Ros / Principal

Els gremis de llibreters i floristes celebren haver gaudit d'un Sant Jordi de rècord en vendes.

Per què és important? El Sant Jordi d'aquest 2023 passarà a la història. El fet que la festivitat hagi caigut diumenge després d'anys de limitacions per la pandèmia ha fet que superi les expectatives, amb un centre de Barcelona ple de gom a gom des de primera hora. En fotos: així ho hem viscut.

D'una banda: La Cambra del Llibre de Catalunya i el Gremi de Llibreters de Catalunya han anunciat un any rècord de Sant Jordi per ser "la festa més participativa i la que més venda ha fet en la història, amb un creixement superior al 5%" afavorit per celebrar-se diumenge.

  • A més de l'alta participació, hi ha hagut "un augment generalitzat de l'oferta editorial i del nombre de parades": a Barcelona hi ha hagut 320 parades de llibres en els espais professionals, un 11,5% més que l'any passat; i també han augmentat el 25% les firmes d'autors.
  • La Cambra donarà les xifres definitives després de computar-se la venda global, que inclou les parades de llibres. Aquesta oferta s'ha repartit en 11 zones de 7 districtes: passeig de Gràcia, Gràcia, Poblenou, Sant Andreu, Las Corts, Ciutat Vella (amb la recuperació d'un espai emblemàtic com La Rambla) i Sarrià.

D'altra banda: El Gremi de Floristes de Catalunya ha calculat haver venut aquest diumenge més de 6 milions de roses, "la xifra més alta d'un Sant Jordi diumenge", però acusa d'intrusisme a les parades no professionals.

  • Prop d'un 40% d'aquestes roses (de 2.300.000 a 2.500.000) les venen els floristes, mentre que el 60% pertany a les "múltiples parades de roses muntades al carrer per particulars i entitats".
  • Sobretot a la ciutat de Barcelona, creu que "l'intrusisme no para de créixer i provoca la venda de roses de baixa qualitat i a preus de saldo". Per això, el gremi demana una reflexió per "dimensionar les parades" i establir una proporcionalitat al pes del sector professional.

A més: El Gremi valora "la consolidació de la compra de rosa de qualitat, de rosa de creació i disseny fets pels floristes" ('Rosa d'Autor'), que ha arribat a les 900.000 unitats. Defensa aquest tipus de roses perquè "posen de relleu l'art floral de Catalunya" un dia en què és notícia internacional.