Cultura i Pantalles
Carles Porta signant llibres a Barcelona
Foto: Carles Porta signant llibres a Barcelona | Pere Francesch / ACN
Llibres

Sant Jordi: Xavier Bosch i Carles Porta desbanquen Gemma Ruiz i La Sotana com a autors més venuts

Temps de lectura: 3 minuts
Carles Porta signant llibres a Barcelona
Foto: Carles Porta signant llibres a Barcelona | Pere Francesch / ACN

La Cambra del Llibre ha publicat la llista definitiva dels llibres més venuts, després que en fes pública una primera el mateix dia de Sant Jordi. Una llista que inclou molts canvis respecte a la del 23 d’abril i que s'ha elaborat després de processar les dades reals de vendes de 230 llibreries d'arreu de Catalunya.

Per què és important? ’32 de març’ (Univers), de Xavier Bosch, ha desbancat finalment ‘Les nostres mares’ (Proa), de Gemma Ruiz, com a llibre més venut de ficció en català. També hi ha un canvi en no ficció, on ‘Crims: pecats capitals’ (La Campana) de Carles Porta treu el primer lloc a ‘Gran enciclopèdia del Barça’ (Blackie Books), de La Sotana, que passa al segon lloc. 

El rànquing definitiu:

  • En ficció en català, ’32 de març’ (Univers), de Xavier Bosch, ha desbancat finalment ‘Les nostres mares’ (Proa), de Gemma Ruiz, que es queda en segona posició. La segueixen ‘El retrat de matrimoni’ (L'Altra Editorial), de Maggie O'Farrell i apareixen ara en el quart i cinquè lloc ‘Pregària a Prosèrpina’ (La Campana), d’Albert Sánchez Piñol, i ‘París érem nosaltres’ (Columna), d’Andreu Claret. En la llista del 23 d’abril, el quart i cinquè lloc van ser per 'Les calces al sol' (La Campana), de Regina Rodríguez Sirvent, ara en vuitè lloc; i 'Demà, i demà, i demà' (Periscopi), de Gabrielle Zevin, ara en sisè.
  • En la no ficció en català, ‘Crims: pecats capitals’ (La Campana) de Carles Porta treu el primer lloc a ‘Gran enciclopèdia del Barça’ (Blackie Books), de La Sotana, que passa al segon. 'De la sabana a Mart' (Rosa dels Vents), de Xavier Sala i Martín es queda en tercera posició i hi ha canvis en el quart i cinquè lloc que ara ocupen respectivament ‘Aliades’ (Ara Llibres), de Txell Feixas, i ‘La pausa dels dies’ (La Campana), de Xavier Graset.

A més: 

  • En castellà, es manté 'El ángel de la ciudad' (Planeta), d'Eva García Saenz d’Urturi, en primer posició. El segueixen 'El cuco de cristal' (Suma), de Javier Castillo; ‘Esperando al diluvio’ (Destino), de Dolores Redondo; 'Cómo (no) escribí nuestra historia' (Suma), d'Elisabet Benavent i 'Hijos de la fábula' (Tusquets), de Fernando Aramburu.
  • Canvi en la primera posició de la no ficció en castellà que ara és per ‘El Chico de las musarañas’ (Harper Collins), d’Ana Obregón i Aless Lequio, seguida per ‘Hábitos atómicos’ (Diana), de James Clear, que manté la segona posició, i ‘Encuentra tu persona vitamnina’ (Espasa), de Marián Rojas Estapé. El llibre més venut en infantil i juvenil en castellà és el mateix: ‘Arta contra el alien máximo’ (Montena), d’Arta Game.

En detall: Canvis també a infantil i juvenil en català. La primera posició ara és per ‘Un regal de por’ (Editorial Flamboyant), de Merixell Martí, que substitueix a 'Les excursions d’en Titó' (Estrella Polar). 

Amb xifres: 

  • El Gremi de Llibreters ha constatat que s'han venut 1,87 milions d'exemplars, amb una facturació total de 24 milions d’euros acumulada durant la setmana, el que representa un augment del 7% respecte de 2022. S'han venut més de 60.000 títols diferents, el que suposa un creixement respecte de 2022 d'un 17%.
  • Pel que respecta a les llengües, del total de llibres venuts, el 52,2% van ser en català i el 47,8% en castellà. Per territoris, a Barcelona el català va suposar el 50,9%, a Girona el 68,2%, a Lleida el 57,4% i a Tarragona el 54,6%.
Etiquetes: Sant Jordi Llibres