Cultura i Pantalles
Nens i nenes ballant sardanes a Barcelona
Foto: Nens i nenes ballant sardanes a Barcelona | ACN
Cultura

La revolució de la sardana: de les places a les discoteques

Temps de lectura: 3 minuts
Nens i nenes ballant sardanes a Barcelona
Foto: Nens i nenes ballant sardanes a Barcelona | ACN

La dansa tradicional catalana viu un auge inesperat gràcies al grup The Tyets i la seva interpretació de la sardana moderna

Per què és important? La sardana, el ball tradicional de Catalunya, és un dels símbols de referència de la cultura catalana. Es tracta de la dansa més típica del país i es balla sobretot en festes populars i trobades sardanistes. 

Situació actual: Tot i que la sardana és una dansa amb un caràcter tradicional i arrelat al territori, durant els últims anys ha anat ocupant un segon pla entre les tradicions catalanes. 

  • Però ara, amb la publicació del tema Coti x Coti del grup de música català de The Tyets, ha tornat a passar al centre de l'actualitat i a ser una de les danses que es ballen tant en festes com en discoteques. 

En detall: Coti x Coti és el nou senzill del grup català de moda. La cançó de música urbana amb sons de cobla i el ritme del ball tradicional català ha corregut com la pólvora i allà on sona, sigui als seus concerts o en sales de ball, té la virtut de posar a ballar en rotllana el públic jove, sovint aliè a aquesta manifestació cultural.

  • Quan Coti x Coti sona als concerts de The Tyets, o es punxa en una sala de ball, no és estrany que grups de joves facin rotllana i practiquin aquesta dansa tradicional catalana. Potser sense pretendre-ho, el duet mataroní de música urbana ha popularitzat la sardana entre les generacions més joves.

Què diuen? El fenomen musical ha despertat en un moment oportú que el món sardanista ho celebra amb entusiasme.

  • Des de la Confederació Sardanista de Catalunya, el seu president Xavier Tresserras admet que sí que s'ha detectat un cert interès entre sectors joves per "un món que fins ara desconeixien". 
  • Tot i això, aquest optimisme també compta amb certa part de realisme i es rep aquest entusiasme amb dubtes que tot plegat pugui acabar rejovenint les colles sardanistes i revitalitzant el ball a les places. "Això ja havia passat abans, però aquesta vegada ha picat més fort i s'ha d'aprofitar", assegura Tresserras. 

A més, prova de la bona acollida que ha generat la cançó en el món de la sardana el fenomen de Coti x Coti és que la cançó acaba de ser adaptada com a sardana, arranjada pel compositor Xavier Ventosa.

  • La Confederació Sardanista de Catalunya, d’acord amb els integrants de The Tyets, va decidir emmarcar la seva estrena entre el públic més jove, coincidint amb la cloenda dels grups escolars que han participat en els cursos de sardanes impartits a l’escola (del programa El País a l'Escola).
  • La ballada es va fer divendres al pla de la Catedral de Barcelona, amb la participació de 400 alumnes i la interpretació de la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona.
Etiquetes: Múrcia Cultura