Cultura i Pantalles
Manifestació del moviment #MeToo a San Francisco, el 2019
Foto: Manifestació del moviment #MeToo a San Francisco, el 2019 | Flickr / Lynn Friedman
Cinema

El #MeToo, a punt d'arribar al cinema espanyol: "Hi ha més dones que volen denunciar"

Temps de lectura: 2 minuts
Manifestació del moviment #MeToo a San Francisco, el 2019
Foto: Manifestació del moviment #MeToo a San Francisco, el 2019 | Flickr / Lynn Friedman

La presidenta de l'Associació de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals (CIMA), Cristina Andreu, creu que el #MeToo està a punt d'arribar a Espanya "perquè cada cop hi ha més persones que volen denunciar".

Per què és important? El terratrèmol que va sacsejar Hollywood fa cinc anys, amb acusacions a personatges com Bill Cosby i Harvey Weinstein, podria arribar ara a Espanya i explotar en el sector del cinema.

Què ha dit? En una entrevista a Europa Press, Cristina Andreu ha fet una crida a la unitat de les dones per denunciar en grup, ja que "una única denúncia és molt difícil de tirar endavant".

  • La presidenta de la CIMA està "segura" que a la indústria audiovisual hi ha molts abusos sexuals i de poder i lamenta que moltes no denunciïn perquè creuen que poden perdre la seva feina.
  • "Estic segura que en el moment que s'obri la porta, serà increïble", ha explicat insistint en el fet que "no es pot deixar sola una víctima perquè no s'atreveix a denunciar".
  • "El #MeToo no ha arribat encara pel sentiment de soledat. Als Estats Units va ser important perquè van sortir moltes alhora. Una sola no hauria pogut contra Harvey Weinstein", ha comentat.
  • "El que no demanaria mai a una dona que ha estat víctima d'abusos és que ella sola porti tot el pes. Que a més de ser víctima, sigui qüestionada tota l'estona. S'ha d'aconseguir una alternativa per poder fer causes comunes", ha detallat.

Previsions: Una de les mesures que CIMA vol posar sobre la taula per evitar abusos sexuals o d'autoritat en el món audiovisual és afegir una clàusula en els contractes professionals perquè les dones agredides sàpiguen amb qui tractar-ho.

  • "Ha d'haver-hi uns protocols molt crucials en tots els rodatges, en tots els llocs audiovisuals perquè siguin espais segurs per a les dones", ha afegit.
  • A més, una de les preocupacions d'Andreu gira entorn de les figues dels coordinadors de la intimitat. 
  • "El que demanem és que la sexualitat, el desig de les dones, s'expliqui d'una altra manera, amb un altre punt de vista. Nosaltres tenim uns desitjos i fins ara només s'expliquen des del punt de vista masculí", ha criticat.