Societat
Víctor Francos, president del CSD, a la roda de premsa d'aquest divendres 25 d'agost
Foto: Víctor Francos, president del CSD, a la roda de premsa d'aquest divendres 25 d'agost | EFE
Violència masclista

El govern espanyol suspendrà Rubiales i proclama el 'Me Too' del fútbol

Temps de lectura: 4 minuts
Víctor Francos, president del CSD, a la roda de premsa d'aquest divendres 25 d'agost
Foto: Víctor Francos, president del CSD, a la roda de premsa d'aquest divendres 25 d'agost | EFE

El govern espanyol està disposat a fer de l'afer Rubiales "el 'Me Too' del futbol". El president del Consell Superior d'Esports (CSD), Víctor Francos, així ho ha sostingut després que Luis Rubiales hagi dit que no dimitirà, motiu pel qual l'organisme públic forçarà la seva suspensió.

Per què és important? La Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) i el seu president estan a l'ull de l'huracà, en una guerra oberta contra l'estament polític, social i fins i tot esportiu. En aquest context, se succeeixen les crítiques, també de les jugadores de la Selecció espanyola i companyes de Jenni Hermoso, a qui Rubiales va fer un petó a la boca.

A fons: El CSD ha convocat una roda de premsa la tarda d'aquest divendres 25 d'agost, on el seu president ha explicat els passos a seguir per fer caure Rubiales.

  • L'organisme té previst elevar la tarda d'aquest divendres una denúncia contra ell davant del Tribunal Administratiu de l'Esport (TAD) indicant que el president de la RFEF ha comès una falta "molt greu".
  • Llavors, el tribunal valorarà la incoació d'un expedient i, en cas que decideixi iniciar la tramitació, el CSD convocarà la seva Comissió Directiva, que ordenarà la seva suspensió. El TAD s'acostuma a reunir els dijous, però es demanarà una trobada urgent dilluns, i Francos ha dit que l'entitat que presideix no esperarà a actuar un cop tingui tota la documentació.
  • En tot aquest procés i un cop s'obri l'expedient, l'organisme depenent del govern espanyol preveu que Rubiales comparegui davant del TAD "per donar explicacions".

Què diu? Víctor Francos s'ha sumat a la guerra oberta per Rubiales: "El camí d'aquest govern amb la presidència de la RFEF, avui, ha acabat. Estem en disposició de fer que això sigui el 'Me Too' del futbol espanyol, que sigui un canvi. Perquè hi ha coses que no poden tornar a passar", ha sentenciat, fent referència al moviment que va destapar el 2017 les agressions sexuals i abusos de poder de directors de Hollywood contra actrius.

  • El dirigent del CSD considera que Rubiales "no ha estat a l'altura" perquè "avui era dia de demanar disculpes, de retrocedir, de baixar la mirada, i no d'atacar". Creu que "el que ha fet és agreujar la situació, encendre més la polèmica" amb el seu discurs i la seva decisió.
  • També ha explicat per què el CSD no pot destituir el president de la RFEF: "No podem inhabilitar cap president federatiu, no podem fer fora a ningú. El que compta és l'opinió d'un tribunal. No volem caure en impugnacions que ho ensorrin tot. Si estem en disposició de fer-ho, el Sr. Rubiales serà suspès".
  • "Hem esperat a l'Assemblea General de la Federació d'aquest matí i estava convençut que la solució a la qual arribarien seria una altra. Així que ens reafirmem en allò que hem dit que, si no es prenien mesures, les prendria el CSD".

A més: El president del CSD s'ha disculpat a les jugadores de la Selecció, que "no mereixien aquesta setmana" que estan passant. I ha instat a la ciutadania a "tornar a celebrar, quan passi la tempesta, i enorgullir-nos del que han fet". "Avui, el seu triomf té més mèrit encara", ha reconegut en paraules adreçades a les campiones del món.

Visió global: L'organisme ha rebut quatre denúncies contra Rubiales. Les ha estudiat, però ha decidit elevar al TAD la seva pròpia, ha informat Francos.

Quin càstig pot rebre Rubiales?

Després d'atrinxerar-se, els estaments polític, esportiu i judicial han engegat la maquinària per forçar la inhabilitació de Rubiales.

  • A banda de la suspensió del seu càrrec per part de les autoritats espanyoles i la decisió que prengui el TAD, el president de la RFEF s'enfronta a la inhabilitació per part de la FIFA: el màxim organisme regulador del futbol ha obert un expedient disciplinari.
  • Així mateix, la Fiscalia ha obert una investigació per un presumpte delicte d'agressió sexual i l'Audiència Nacional rebrà pròximament quatre denúncies contra Rubiales, i ha de decidir si les admet a tràmit per la possibilitat d'un delicte.

Què esperar? D'aquesta forma, totes les vies estan obertes i al president de la RFEF li pot caure un càstig tant esportiu (cessió i inhabilitació del càrrec) com penal.