Societat
Alexia Putellas, fent un petó a la Copa del Món, vestint la samarreta de Jenni Hermoso
Foto: Alexia Putellas, fent un petó a la Copa del Món, vestint la samarreta de Jenni Hermoso | EFE
Violència masclista

"Inacceptable": La d'Alexia i altres reaccions a la no dimissió de Rubiales

Actualitzat: Divendres, 25 d'agost de 2023. 16:30
Temps de lectura: 6 minuts
Alexia Putellas, fent un petó a la Copa del Món, vestint la samarreta de Jenni Hermoso
Foto: Alexia Putellas, fent un petó a la Copa del Món, vestint la samarreta de Jenni Hermoso | EFE

Guerra absoluta a la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF). L'ha començat Luis Rubiales, atrinxerat en el càrrec, i Alexia Putellas s'hi ha sumat. La futbolista de la Selecció i companya de Jenni Hermoso ha reaccionat amb total contundència a la no dimissió del president de l'organisme.

Per què és important? La reacció de l'actual millor jugadora del món per partida doble és el primer pronunciament públic que prové del vestuari de 'la Roja', i li han seguit altres companyes per condemnar l'escàndol, que ha agafat unes dimensions colossals.

Context: El mandatari del futbol espanyol ha anunciat que no dimiteix malgrat tot i ha dit que emprendrà mesures legals contra polítics, a més de criticar la futbolista a qui va fer un petó a la boca durant la celebració del Mundial.

Les companyes de Jenni Hermoso surten en bloc: Alexia Putellas, Aitana Bonmatí...

Una estona després del discurs de Rubiales, Alexia Putellas ha publicat aquest missatge a Twitter, qualificant d'inacceptable la decisió del president de la RFEF i mostrant tot el seu suport a Jenni Hermoso. 

Què diu? "Això és inacceptable. S'ha acabat. Amb tu, companya", ha escrit la capitana del FC Barcelona, que de fet va celebrar el Mundial posant-se la samarreta amb el dorsal d'Hermoso, amb qui té una boníssima relació.

  • Queda per veure si el posicionament de la futbolista es queda simplement en una manifestació pública o va més enllà, amb accions concretes.
  • Jenni Hermoso ja es va pronunciar fa uns dies, quan es va adherir a un comunicat del sindicat que la representa demanant "mesures exemplars" contra Rubiales.

 

A més: Aitana Bonmatí, Cata Coll, Mapi León i Lola Gallardo són també algunes de les companyes que han reaccionat per donar suport a Hermoso i criticar el president de la Federació.

  • Algunes, fins i tot, recorden que ja es van plantar ara fa un any pels mètodes del seleccionador, Jorge Vilda, tot i que la RFEF el va refermar en el càrrec, les va acorralar i algunes d'elles van haver de cedir per tornar i poder jugar el Mundial.

Altres reaccions: Borja Iglesias deixa la Selecció espanyola i dimiteix un directiu de la RFEF

Borja Iglesias, jugador convocat recentment pel seleccionador espanyol Luis de la Fuente, ha anunciat que deixa la 'Roja' fins que "no canviïn les coses", malgrat que "vestir la samarreta de la Selecció és el més gran" que li ha passat en la seva carrera.

  • En un tweet, ha dit sentir-se "trist i decebut" perquè Rubiales "pressiona i posa el focus sobre una companya". "No sé si tornaré a ser una opció, però he pres la decisió de no tornar a la Selecció fins que aquest tipus d'actes no quedin impunes".

Yolanda Díaz, vicepresidenta en funcions del govern espanyol i líder de Sumar, ha defensat la presa de "mesures urgents" per acabar amb la "impunitat de les accions masclistes". "Rubiales no pot seguir al càrrec", ha dit.

  • La seva formació demana aplicar la Llei de l'Esport per suspendre cautelarment Luis Rubiales.

Rafael del Amo. Aquest divendres, s'ha produït la primera dimissió dins de la RFEF. El president del Comitè Nacional de Futbol Femení i vicepresident de la federació ha deixat el seu càrrec perquè diu que no creu en el projecte.

  • "He presentat la meva dimissió després de veure que Luis Rubiales segueix encapçalant la Federació. He estat l'únic president que li ho ha dit mirant-li a la cara. Vaig creure en un projecte femení pel qual ell va apostar amb 27 milions d'euros i estic molt agraït. Però crec, sobretot pel que va passar a la llotja, que és inacceptable", ha dit en declaracions a la premsa.

Félix Bolaños. Per la seva banda, el ministre de la Presidència ha reaccionat dient que "la societat espanyola no vol masclisme ni masclistes", en un missatge de Twitter.

  • "L'Espanya real és la que celebra la victòria de les jugadores al Mundial, no aquesta vergonya. El feminisme ens fa millors. Actuarem", s'ha compromès la mà dreta de Pedro Sánchez, president del govern espanyol.

FC Barcelona. La Junta Directiva de Joan Laporta ha trencat 5 dies de silenci per emetre un comunicat amb què "vol deixar clar que considera totalment impròpia i desafortunada l'actuació del president de la RFEF durant la celebració del Mundial de futbol femení".

  • "Davant d'aquests fets injustificables, el FC Barcelona es compromet a continuar en la línia de donar suport a l'esport femení, a la plena igualtat entre homes i dones en el món de l’esport i a la societat en general, a garantir la seguretat de la dona a l’esport i a denunciar qualsevol actuació que vulneri els nostres principis i Estatuts".

Tanmateix: L'única veu en sortir en defensa de Luis Rubiales ha estat Luis Enrique, exseleccionador espanyol i actual entrenador del PSG, que ha valorat d'"excel·lent" la gestió de Rubiales i ha evitat valorar la seva no dimissió. 

  • "Si he de parlar basant-me en la meva experiència, crec que la tasca de Luis Rubiales aquests anys ha estat excepcional. Ho avalen les xifres, les assemblees, les ajudes al futbol modest... una tasca excel·lent. El president ha admès el seu error. Crec que la meva opinió no és necessària sobre aquest tema", ha dit en roda de premsa.

Què pot passar amb Rubiales per l'escàndol del petó a Jenni Hermoso?

Després d'atrinxerar-se, els estaments polític, esportiu i judicial han engegat la maquinària per forçar la inhabilitació de Rubiales.

A partir d'ara: El Consell Superior d'Esports ha anunciat una denúncia contra Luis Rubiales, amb una "falta molt greu", per forçar la federació a cessar-lo. La tarda d'aquest divendres 25 d'agost, ha convocat una roda de premsa per valorar la no dimissió del mandatari del futbol i donar-ne més detalls.

¿Qué esperar? D'aquesta forma, totes les vies estan obertes i al president de la RFEF li pot caure un càstig tant esportiu (cessió i inhabilitació del càrrec) com penal.