Societat
Luis Rubiales, president de la RFEF
Foto: Luis Rubiales, president de la RFEF | EFE
Violència masclista

La FIFA obre expedient a Rubiales pel petó forçat a Jenni Hermoso

Temps de lectura: 2 minuts
Luis Rubiales, president de la RFEF
Foto: Luis Rubiales, president de la RFEF | EFE

Més i més pressió. La FIFA, el màxim organisme regulador del futbol i organitzador precisament del Mundial, ha obert un expedient a Luis Rubiales pel petó que va fer a Jenni Hermoso a la boca sense el seu consentiment durant la celebració del títol.

Per què és important? No sembla que el president de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) pugui sortir indemne del seu gest masclista. L'escàndol està prenent unes dimensions colossals: Són diverses les denuncies a Espanya i l'afer ja ha arribat fins al màxim estament futbolístic a escala internacional, disposat a reaccionar.

En resum: La Comissió Disciplinària de la FIFA ha anunciat aquest dijous 24 d'agost l'obertura d'un "procediment disciplinari" contra Rubiales pel petó i per agafar-se els testicles des de la llotja. Consideren que el seu comportament podria violar dos articles del Codi Disciplinari de l'organisme.

En profunditat: El petó forçat a Hermoso i la seva actitud durant la celebració del Mundial "podrien resultar constitutius de violacions dels articles 13.1 i 13.2 del Codi Disciplinari de la FIFA", explica l'organisme.

  • L'article 13.1. recull l'obligació de "respectar les Regles del Joc i els Estatuts i les normes de la FIFA, reglaments, directives, directrius, circulars i decisions, i complir els principis de joc net, lleialtat i integritat".
  • El 13.2. indica els casos en què es poden aplicar "mesures disciplinàries". Són diversos, però aquests són els supòsits que podrien quadrar amb el comportament de Rubiales:
    • Violar les regles bàsiques de conducta digna.
    • Comportar-se d'una manera que faci quedar el món del futbol i/o la FIFA en mal lloc.

Què diuen? L'entitat ha reiterat el seu "absolut" compromís amb el respecte a la integritat de totes les persones" i "condemna amb el vigor més gran tot comportament" que sigui contrari a aquesta premissa, recull el comunicat publicat aquest dijous.

A partir d'ara: La FIFA no es pronunciarà sobre el cas fins que els encarregats de l'expedient disciplinari prenguin una decisió final.

  • Mentrestant, la RFEF celebra divendres una Assemblea General Extraordinària, on no sembla que necessàriament li hagin de retirar el seu suport a Rubiales. En aquest cas, el ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, ja ha assegurat que el Consell Superior d'Esports (CSD), que depèn del govern espanyol, actuarà per forçar la seva inhabilitació.