Societat
Luis Rubiales, president de la RFEF, a la Moncloa amb algunes jugadores de la Selecció
Foto: Luis Rubiales, president de la RFEF, a la Moncloa amb algunes jugadores de la Selecció | EFE
Violència masclista

S'estreny el cèrcol de la dimissió sobre Rubiales: Sánchez demana més que disculpes

Temps de lectura: 4 minuts
Luis Rubiales, president de la RFEF, a la Moncloa amb algunes jugadores de la Selecció
Foto: Luis Rubiales, president de la RFEF, a la Moncloa amb algunes jugadores de la Selecció | EFE

S'estreny el cèrcol de la dimissió sobre Luis Rubiales, a l'ull de l'huracà pel seu comportament masclista. El president en funcions del govern espanyol, Pedro Sánchez, augmenta la pressió política al voltant del màxim dirigent de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) després que aquest li hagi clavat un petó sense consentiment als llavis a Jennifer Hermoso durant la celebració del Mundial.

Per què és important? El vergonyós comportament del president de la RFEF amb una de les futbolistes de la Selecció ha aixecat una onada d'indignació a Espanya, que no ha aconseguit aplacar ni disculpant-se. De fet, el seu intent de demanar perdó ha estat tan lamentable que només ha servit per espatllar-ho encara més.

El més nou: L'últim a sumar-se a les crítiques contra Rubiales ha estat Pedro Sánchez per valorar d'insuficients les disculpes i demanar-li més. El secretari general del PSOE i president en funcions del govern espanyol ha valorat els fets en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres celebrat aquest dimarts 22 d'agost.

  • Abans, la vicepresidenta en funcions, Yolanda Díaz (Sumar) ja havia exigit la seva dimissió i l'aplicació del protocol de la Federació. Fins i tot el Partit Popular ha titllat de "vergonyosa" la seva conducta, amb la secretària general Cuca Gamarra demanant "conseqüències" per a ell.
  • Així mateix, ja s'ha produït la primera denúncia contra el president de la RFEF. L'ha presentat Miguel Galán, el director del centre de formació per a entrenadors, davant el Consell Superior d'Esports. Sosté que "és un acte sexista intolerable a l'esport" que vulnera la Llei 39/2022.

Què diu Sánchez? Preguntat pels periodistes, el mandatari socialista ha assegurat que "les disculpes no són suficients i fins i tot no són adequades", i que Rubiales "ha de fer més passes per esclarir" un comportament que "sense cap mena de dubte és inacceptable".

  • "El que posa de manifest el comportament del senyor Rubiales és que al nostre país encara queda molt de camí per recórrer en matèria d'igualtat i de respecte", en paraules del president en funcions de l'executiu.
  • Preguntat per si demanarà per la seva dimissió, Sánchez ha recordat que la RFEF "no pertany a l'estructura ni a l'organigrama del Govern d'Espanya" i que el seu president "és escollit i destituït pels seus associats".

L'anècdota: El matí d'aquest dimarts, Sánchez ha rebut la Selecció espanyola a la Moncloa per felicitar-les per la victòria al Mundial, tacada pel comportament de Rubiales. També hi ha assistit ell, i crida l'atenció la manera com el dirigent del futbol l'ha saludat: fugaçment, molt fred i amb cara de pocs amics.

Què diu Rubiales? No ha transcendit la reacció del president de la Federació a les paraules de Sánchez. Només el seu vídeo de disculpes anterior, en què va insistir que no hi havia "mala fe entre les dues parts", tot obviant que el petó va ser sense consentiment, a banda d'altres frases que no han fet més que augmentar la indignació.

A més: Per acabar-ho d'adobar, Relevo ha revelat que la RFEF va intentar que Jennifer Hermoso (la futbolista a qui Rubiales va agafar-li del cap per fer-li el petó) sortís al vídeo de disculpes amb ell, i que ella s'hi va negar. 

  • També publica que el comunicat que la Federació va difondre als mitjans just després dels fets incloïa unes declaracions que atribuïa a l'exjugadora del Barça. Però ella mai no les hauria dit, sinó que eren inventades per intentar netejar la imatge de Rubiales.
  • Les declaracions suposadament inventades posaven en boca d'Hermoso que el gest havia estat "mutu i totalment espontani", que "el comportament del 'presi' ha estat de deu" amb les jugadores i que "no se li pot donar més voltes a un gest d'amistat i gratitud: hem guanyat el Mundial i no ens hem de desviar de l'important". La RFEF ho nega.