Cultura i Pantalles
L'actriu Carme Elias i la directora Claudia Pinto durant els premis Gaudí
Foto: L'actriu Carme Elias i la directora Claudia Pinto durant els premis Gaudí
Premis Gaudí

L'emocionant discurs de Carme Elias als premis Gaudí: "Espero que ajudi"

Temps de lectura: 3 minuts
L'actriu Carme Elias i la directora Claudia Pinto durant els premis Gaudí
Foto: L'actriu Carme Elias i la directora Claudia Pinto durant els premis Gaudí

Els premis Gaudí d'enguany han deixat molts moments per la prosperitat. Un dels discursos més emotius de la cerimònia ha estat el de l'actriu catalana Carme Elias, diagnosticada d'alzheimer. 

Per què és important? Elias va anunciar l'any 2022 que patia alzheimer. Ho va fer públicament quan va recollir un premi dedicat a les capacitats i límits del cervell. Una decisió que va marcar la seva vida personal i la seva trajectòria professional. 

En detall: El documental Mentre sigui tu, l'aquí i ara de Carme Elias, de la directora Clàudia Pinto, ha guanyat el premi Gaudí a la millor pel·lícula documental. 

  • Durant la gala, l'actriu catalana i la directora van pujar a l'escenari instal·lat al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) per recollir el premi atorgat per l'Acadèmia del Cinema Català.

Què diu? L'actriu ha dedicat unes paraules d'agraïment pel premi al seu documental autobiogràfic sobre l'alzheimer. Davant de la mirada atenta de centenars de persones, Elias ha fet un discurs molt emotiu que ha deixat a tot el públic mut. 

  • La veterana actriu ha volgut agrair la feina de la directora del seu documental i ha explicat la seva primera trobada: "Quan em van diagnosticar aquesta malaltia que porto a sobre, a la que jo anomeno el meu amic Al, vaig voler anar a casa la Clàudia a explicar-li". 
  • "Quan va acabar d'escoltar el que m'estava passant em va dir: 'Vols què deixem un rastre de tot això?' Li vaig dir: 'Sí'", ha seguit explicant. 

  • Elias, emocionada i agafant les mans a la directora, li ha agraït la feina que ha fet: "La Clàudia, amb el seu talent, la seva delicadesa i el molt que em coneix, ha arribat aquí". 
  • "Estic contenta de poder explicar d'alguna manera com és de difícil aquesta malaltia i espero que ajudi a moltes famílies que estan passant pel mateix", ha confessat l'actriu. 

A més: La directora del documental també ha dedicat unes paraules d'agraïment al públic i en especial a l'actriu catalana: "Estic molt feliç del vostre suport, però sobretot estic molt feliç que la Carme pugui estar aquí, que ens acompanyi i que sigui conscient del que això està passant".

  • "És un procés que jo i l'equip hem viscut amb molta angoixa. Per intentar arribar perquè no sabíem quant de temps teníem per fer la pel·lícula i han passat cinc anys i aquí estem", ha reconegut Pinto.
  • La directora ha dedicat les últimes paraules del seu discurs a l'actriu: "Gràcies per tant, per la teva valentia, per la teva generositat, per la teva honestedat, per mostrar-te sense màscares, per regalar-nos aquesta història d'amor i per ensenyar-nos a celebrar la vida vingui com vingui".