Cultura i Pantalles
Captura del vídeo institucional del Govern
Foto: Captura del vídeo institucional del Govern | X / @govern
Propaganda

El Govern d'ERC fa propaganda il·legal però el CAC no el sanciona

Temps de lectura: 2 minuts
Captura del vídeo institucional del Govern
Foto: Captura del vídeo institucional del Govern | X / @govern

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) insta la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (TV3) i Radiocat XXI (RAC 1) al cessament immediat o a la modificació de la campanya institucional del Govern ‘Tenim clara la nostra destinació’.

Per què és important? Aquest organisme constata que la difusió de l'anunci incompleix la llei perquè  incorpora “missatges no permesos que destaquen la gestió de l’executiu català”. 

Què en sabem? El CAC ha aprovat un acord aquest dimecres que demana prendre les mesures corresponents per ajustar la campanya institucional a la normativa vigent. Així ho ha difós en un comunicat

  • El CAC ha recordat que les comunicacions comercials relatives a publicitat institucional es regeixen “per la seva normativa específica”.
  • En aquest sentiti, adverteix que "la Llei 22/2005, de 29 de desembre, de la comunicació audiovisual de Catalunya (LCA) estableix, a l’apartat 2 de l’article 109, que la publicitat institucional no pot promoure ni desenvolupar campanyes que tinguin com a finalitat destacar la gestió o els objectius assolits pels poders públics".
  • L’acord s'ha adoptat per majoria "després d’haver analitzar l’anunci de televisió i la falca de ràdio, emesos per TV3 el 7 de març i per Catalunya Ràdio i RAC1 el 8 de març".

Amb més detall. Aquesta autoritat reguladora exposa de manera minuciosa els motius pels quals aquesta campanya, promoguda des del Govern per Esquerra Republicana de Catalunya, no s'ajusta a la legalitat. 

  • De fet, tot el plantejament de l'anunci és qüestionable en el sentit que, tal com descriu el CAC en el comunicat, "en l’espot televisiu hi apareix un tren que avança mentre una veu en off i unes sobreimpressions expliquen determinades fites aconseguides per la Generalitat".
  • En aquest sentit, segons l'organisme, "el relat publicitari inclou continguts que destaquen la gestió o els objectius assolits per la Generalitat en diferents aspectes relacionats amb l’obra de govern, com ara educació, sanitat, serveis socials, llengua, polítiques d’habitatge i transports".
  • I afegeix que "el discurs es reforça amb diverses expressions en primera persona del plural que només es poden associar amb l’acció del Govern de la Generalitat”.

Sense conseqüències. Tot i la claredat en l'exposició, el comunicat és molt menys contundent pel que fa a les conseqüències de la infracció. 

  • "No incorrerà en responsabilitat administrativa el prestador del servei de comunicació audiovisual quan emeti comunicacions comercials audiovisuals elaborades per persones alienes al prestador i que suposin una infracció d’acord amb la normativa vigent sobre publicitat”, conclou el CAC en el comunicat.