Cultura i Pantalles
Captura de l'inici del documental
Foto: Captura de l'inici del documental | ccma.cat
Polèmica

La Val d'Aran esclata contra TV3 pel documental de la mort de l'os Cachou: "Profund malestar"

Temps de lectura: 2 minuts
Captura de l'inici del documental
Foto: Captura de l'inici del documental | ccma.cat

La síndica d'Aran, Maria Vergés, ha fet arribar el malestar del Conselh d'Aran després de l'emissió del documental sobre la mort de l'os Cachou, dins del programa 'Sense ficció' de TV3.  

Per què és important? Vergés ha fet arribar una carta a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals on denuncia el "tracte intolerable, tendenciós, mancat de rigor i realisme" d'un reportatge que no ha estat ben rebut ni per part dels governants ni per "bona part de la ciutadania aranesa".  

D'on venim? Aquest documental, titulat 'Qui va matar Cahou?', es va emetre el passat dia 2 d'abril. 

Què diu? A la missiva, dirigida a la presidenta de la CCMA, Rosa Romà, es considera inacceptable que "un fet lamentable com ha estat aquesta mort, sigui tractat d'una manera tan esbiaixada" i que es retrati l'Aran "com un territori sense llei, on regna la conxorxa i l'opacitat". 

  • Vergés lamenta que el programa no faci "cap mena d'esment a les nombroses accions i inversions que s'han dut, i es duen a terme, en matèria de sostenibilitat ambiental, de suport a la ramaderia i a la convivència amb els grans carnívors". 

D'altra banda, el Conselh d'Aran recorda a la CCMA que "el procés judicial d'aquest cas encara no ha acabat i, per tant, no existeix cap sentència que ratifiqui o demostri l'autoria dels fets".

  • En aquest sentit, la carta denuncia que el documental no esmenta aquest fet "de manera totalment intencionada". 

A més, el govern de l'Aran exigeix que s'emprenguin "les accions oportunes per a reparar el dany reputacional provocat a la Val d'Aran i a la seva ciutadania". 

Finalment, s'adverteix la CCMA que aquest reportatge "en res ajuda a pal·liar el sentiment de greuge que l'Aran i la seva gent senten des de fa dècades cap a la televisió pública de Catalunya". 

Etiquetes: TV3 Televisió