Cultura i Pantalles
El centre de Barcelona, ple de gom a gom
Foto: El centre de Barcelona, ple de gom a gom | Oliver de Ros / Principal
Sant Jordi 2024

Catalunya celebra el Sant Jordi 2024: 7 milions de roses i 1,9 milions de llibres

Temps de lectura: 3 minuts
El centre de Barcelona, ple de gom a gom
Foto: El centre de Barcelona, ple de gom a gom | Oliver de Ros / Principal

Aquest dimarts 23 d'abril els carrers de tot Catalunya s'omplen de gom a gom per celebrar la diada de Sant Jordi, la primera laborable després de la pandèmia.

Per què és important? El dia de Sant Jordi és el Sant Valentí català. El 23 d'abril se celebra el dia del patró de Catalunya amb una festa que reivindica la cultura i l'amor.

Què esperar? El sector editorial espera repetir les xifres de l’any passat, amb 1,87 milions de llibres venuts i 24 milions d'euros facturats la setmana de la diada.

  • Els majoristes de Mercabarna-flor preveuen distribuir set milions de roses, amb vendes un 20% superiors a l’any passat. Adverteixen, però, que serà el darrer amb producte local i que la majoria de les roses arribaran de Colòmbia, l’Equador i els Països Baixos.
  • El representant de la Cambra del Llibre, Jordi Farré, i el president del Gremi de Llibreters, Èric de l'Arc, van subratllar que les perspectives eren "bones" davant d'una jornada que cau en laborable i en què confien en unes xifres similars a les del 2023, amb 1,87 milions d'exemplars venuts i 24 milions de facturació.
  • Els catalans compraran uns set milions de roses per Sant Jordi, fet que suposa un 20% més que el 2023, segons les estimacions de Mercabarna-flor.

Context. Enguany, la diada arriba precedida per la polèmica, amb un copagament impulsat pel Gremi de Llibreters d'entre 100 i 480 euros per parada –en funció de la mida i de si s’és agremiat- a les zones professionals delimitades.

Com serà? Aquest any Barcelona aposta per la descentralització i celebrar la diada en espais repartits en set districtes de la ciutat per primera vegada.

  • La ciutadania podrà tornar a passejar per un ampli espai tancat al trànsit al cor de l’Eixample. L’espai està situat entre l’avinguda de la Diagonal i la Gran Via, i entre els carrers de Balmes i de Pau Claris.
  • A més, s’estén a Ciutat Vella, per la Rambla, i a Gràcia, per Gran de Gràcia.
  • Tots els districtes de la ciutat tindran espais reservats per a la venda de llibres i roses, i els establiments podran posar les seves parades al carrer a partir del 22 d’abril.

A més, pel que fa al temps, caldrà sortir de casa amb màniga llarga, i a primera hora del matí i al vespre, no sobraran les jaquetes. El vent de mestral i de tramuntana bufaran amb força i, per això, s'accentuarà la sensació de fred sobretot a Tarragona, l'Empordà i el Pirineu.

Finalment. Encara no saps quin llibre regalar? Et deixem un llistat amb alguns dels més venuts abans de la diada.