Economies
Foto: | Ajuntament de Manresa
Energia

Manresa combatrà la inflació de la llum amb una energètica pública

Foto: | Ajuntament de Manresa

L'Ajuntament de Manresa ha anunciat un acord amb Aigües de Manresa per crear una energètica pública. Ho ha fet per fer front a l'escalada de preus de les factures de llum i gas que dispara la despesa municipal per l'activitat dels seus edificis públics.

Per què és important? El consistori encapçalat per l'alcalde Marc Aloy aposta per una estratègia que comparteix amb el Govern de la Generalitat, que ha aprovat recentment la creació d'una empresa pública d'energia

El motiu: Manresa pagarà 2,1 milions d'euros aquest 2022, una xifra que escalarà fins als 4,4 l'any vinent. És a dir, més del doble.

Al detall: 

  • Aigües de Manresa ja gestiona el servei d'aigua i ara també ho farà amb l'energia. S'encarregarà d'estudiar en quins edificis es poden implantar renovables, identificar quin és el millor sistema, fer-ne la instal·lació i el manteniment.
  • Ho farà prioritzant en un centenar d'edificis públics. El primer pas serà fer una fotografia de l'estat actual i decidir on i com implantar les renovables. 
  • L'objectiu és l'autoconsum i, de moment, no es contempla la possibilitat de comercialitzar l'energia. 

Alguns exemples: Els primers equipaments seran...

  • Les piscines municipals, que previsiblement estalviaràn un 76% d'energia, el que consumeixen 211 llars en 12 mesos.
  • El teatre Kursaal, on es calcula que la mesura permetrà estalviar l'equivalent a 12 llars durant tot un any.

Què diuen? Manresa està a la cua de les renovables. Ho ha reconegut el regidor d'Entorn Natural, Pol Huguet, qui ha explicat que, de moment, a la ciutat només hi ha dues calderes de biomassa. 

  • "Hem centrat tots els esforços a reduir l'energia, però està clar que a aquest pas no poden continuar i ara toca fer un pas més i apostar per les renovables", ha explicat el regidor.

A partir d'ara: No es faran instal·lacions en edificis privats, només en equipaments públics, però més endavant es contemplarà fer-ho en espais on l'Ajuntament té un paper com, per exemple, polígons industrials. 

 

Categoria: Economies