Economies
Eix Transversal
Foto: Eix Transversal | Europa Press
Infraestructures

El Govern recupera la gestió de l'Eix Transversal

Eix Transversal
Foto: Eix Transversal | Europa Press

El Govern ha recuperat la C-25, més coneguda com a Eix Transversal, amb un pagament de 479 milions d'euros a l'actual empresa concessionària, Cedinsa Eix Transversal, Concessionària de la Generalitat de Catalunya, SA.

Per què és important? La recuperació de la gestió suposarà un estalvi net per a les finances catalanes de 781,5 milions d'euros fins al 2040.

Què sabem? És l'operació econòmica amb major impacte sobre les finances catalanes en la darrera dècada.

  • Aquest matí el govern ha rescindit el contracte de concessió a Cedinsa, participada majoritàriament per la francesa Vauban Infraestructure Partners, amb una compensació de 479,3 milions d'euros.
  • El Govern recuperarà la gestió de l’autovia C-25 a partir del 2023.

Què diuen? La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, ha dit que es va intentar dur a terme aquesta operació el 2017, quan l'actual president de la Generalitat, Pere Aragonès, estava al capdavant de la conselleria, però que no va ser possible a causa de l'aplicació de l'article 155.

  • El conseller de Territori, Juli Fernàndez, ha explicat que s'ha procedit a la resolució del contracte aplicant la clàusula que contempla la possibilitat de l'execució de sortida de la concessió.

D'on venim? La Generalitat va sol·licitar al març al Ministeri d'Hisenda poder finançar l'operació a través d'entitats bancàries, petició que va ser aprovada.

  • L'executiu també va demanar refinançar-ho a través del Fons de Liquidació Autonòmica de 2021 que no es va disposar, operació que va ser descartada.
  • Segons fonts de la conselleria d'Economia, el Govern ha decidit finançar l'operació a través de la tresoreria pròpia.

Previsions: Un cop recuperada la gestió directa de l'autovia, el Departament de Territori n'assumirà el manteniment, i amb personal propi, la supervisió, planificació i control de la infraestructura.

Categoria: Economies