Economies
Les banderes d'Espanya, xipre, Croàcia, Eslovènia, França, Grècia, Itàlia, Malta, Portugal i la UE
Foto: Les banderes d'Espanya, xipre, Croàcia, Eslovènia, França, Grècia, Itàlia, Malta, Portugal i la UE | Jorge Gil / Europa Press
Crisi energètica

El Mediterrani es 'planta' contra la proposta de Brussel·les pel preu del gas

Les banderes d'Espanya, xipre, Croàcia, Eslovènia, França, Grècia, Itàlia, Malta, Portugal i la UE
Foto: Les banderes d'Espanya, xipre, Croàcia, Eslovènia, França, Grècia, Itàlia, Malta, Portugal i la UE | Jorge Gil / Europa Press

Els líders de diversos països del Mediterrani i del sud d'Europa han demanat a Brussel·les que proposi un mecanisme de límit de preu del gas més flexible que el límit proposat recentment de 220 euros per megawatt hora.

Per què és important: La Comissió Europea fa setmanes que debat de manera interna fer front a la crisi energètica derivada de la invasió d'Ucraïna mitjançant un topall al preu del gas aplicable a tots els països europeus. 

Què és el Med-9? És el fòrum dels països europeus de l'entorn mediterrani i aquesta edició ha tingut lloc a la ciutat valenciana d'Alacant.

  • Han assistit els caps de govern d'Espanya, Portugal, França, Itàlia, Xipre, Malta, Grècia, Eslovènia i Croàcia.
  • També han participat, en representació de la Unió Europea, la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen i el president del parlament, Charles Michel.

Què ha passat? La proposta feta en una cimera UE-Med 9 a Espanya aprofundeix encara més en les divisions dins de la unió sobre el límit proposat.

  • La Comissió Europea va suggerir inicialment un límit de 275 euros el mes passat, però a causa de l'oposició dels països del sud, van reconsiderar la xifra. 
  • L'última filtració, de principis de la setmana passada, afirmava que la proposta havia baixat fins als 220 euros/MWh.

Nord vs. Sud:

  • Davant aquesta proposta, els països del sud d'Europa, molt menys dependents del gas d'importació russa i amb menys poder adquisitiu, s'han oposat frontalment a la proposta i exigeixen "flexibilitat".
  • Tanmateix, no tots els estats membres de la UE confien en la implementació d'aquest límit. Països com els Països Baixos, Àustria i Alemanya s'han posicionat, d'entrada, en contra.

Què han dit?

  • La proposta original va ser molt criticada la ministra espanyola de Medi Ambient, Teresa Ribera, que la va qualificar d'"absolutament inaplicable, ineficaç, fora de l'objectiu".
  • El president del govern socialista espanyol, Pedro Sánchez, va dir que s'està treballant en "un límit de preu del gas més dinàmic i eficaç".
  • "Els països d'aquest fòrum representen el 45% de la població de la Unió Europea, aspirem a tenir la major influència com a grup en el si d'Europa, per això necessitem tenir interessos comuns i propostes ben definides", ha afirmat també el cap de l'executiu espanyol.
  • El president francès, Emmanuel Macron, al seu torn, va dir que les converses de divendres van produir "una convergència real tant cap a la seguretat del subministrament (energètic) com la reducció dels preus del gas".

D'on venim: Durant els últims mesos, els preus del gas a Espanya estaven regulats per l'anomenada 'excepció ibèrica'.

  • El 'mecanisme ibèric', que va entrar en vigor el 15 de juny passat, limita el preu del gas per a la generació elèctrica a una mitjana de 48,8 euros per MWh durant un període de dotze mesos, cobrint així aquest hivern, període en el qual els preus de l'energia són més cars.
  • En concret, l'excepció ibèrica fixa una senda per al gas natural per a generació d'electricitat des d'un preu de 40 euros/MWh en els sis mesos inicials -fins al 15 de desembre-, i posteriorment, un increment mensual de cinc euros/MWh fins a la finalització de la mesura.

A partir d'ara: Els països del Med-9 demanaran aquestes modificacions en el pròxim Consell d'Energia de la Unió Europea (UE), que se celebrarà el 13 de desembre.

Categoria: Economies