Economies
La vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, durant una reunió d'energia a Brusel·les
Foto: La vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, durant una reunió d'energia a Brusel·les | Europa Press
Crisi energètica

Fracassen de nou les negociacions per pactar un topall al preu del gas

La vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, durant una reunió d'energia a Brusel·les
Foto: La vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, durant una reunió d'energia a Brusel·les | Europa Press

Els ministres d'Energia de la Unió Europea han fracassat de nou aquest dimarts en el seu intent per tancar un acord sobre el topall del preu del gas.

Per què és important? Fa setmanes que la Comissió Europea debat de manera interna fer front a la crisi energètica derivada de la invasió d'Ucraïna.

  • Ho volen fer amb un topall al preu del gas aplicable a tots els països europeus.

Què sabem? Les distàncies han estat insalvables entre els països liderats per Espanya que veuen "inassumible" un topall massa alt i els que rebutgen revisar a la baixa el límit.

  • Les dues parts han mantingut almenys tres reunions.

Context: En un inici es va proposar que s'activés el topall del gas sempre que es donessin dues condicions simultànies: que el preu superi els 275 euros el MWh durant dues hores seguides i que el preu de gas al TTF se situï almenys 58 euros per sobre l'import de referència del Gas Natural Liquat durant deu dies seguits.

  • La proposta que es debatia aquest cap de setmana rebaixava de 275 a 220 euros el primer element i el següent a 35 euros.

Què diuen? Espanya i la resta de països crítics, volien que el topall estigues per sota dels 200 euros.

  • Els països del sud d'Europa, molt menys dependents del gas d'importació russa i amb menys poder adquisitiu, s'han oposat frontalment a la proposta i exigeixen "flexibilitat".
  • No tots els estats membres de la UE confien en la implementació d'aquest límit. Països com els Països Baixos, Àustria i Alemanya s'han posicionat, d'entrada, en contra.

Què esperar? Les negociacions segueixen obertes i deixen obertes també la via perquè siguin els líders els qui desbloquegin la situació a la cimera d'aquest dijous.

  • Els líders abordaran la qüestió, però no negociaran les xifres.
  • Dilluns que ve, els titulars d'energia tornaran a intentar arribar a un acord, amb l'objectiu de què l'1 de gener ja pugui estar en vigor.
Categoria: Economies