Economies
Fruita i verdura a un supermercat
Foto: Fruita i verdura a un supermercat | Pexels
Economia

Omplir la nevera costa un 6,4% més que fa un any: així t'afecta la pujada l'IPC

Fruita i verdura a un supermercat
Foto: Fruita i verdura a un supermercat | Pexels

Omplir la nevera i afrontar les despeses diàries i mensuals d'una família és cada cop més difícil a Catalunya. Si poguéssim mesurar aquesta dificultat podríem afirmar que, aquest novembre, el cost de la vida és un 6,4% més car que el novembre de 2021. 

Què sabem? Les últimes dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) descriuen un augment de l'IPC del 6,4% respecte a l'any passat. 

Què és l'IPC? L'Índex de Preus de Consum determina l'evolució dels preus de béns i serveis, que afecten directament al consumidor. 

  • És una mesura estadística que situa el cost que té la vida, entre altres coses, els diners que hem de gastar per omplir la nevera. El que marca l'IPC és la inflació, és a dir, la pujada de preus.

Al detall: En comparació amb l'octubre, l'IPC ha baixat un 0,4%.

A més: Al conjunt de l'Estat, la pujada de l'IPC respecte al 2021 és superior, concretament del 6,8%.

  • Castilla-La Mancha lidera l'augment dels preus amb una pujada del 8,1% de la taxa interanual. Castilla y León ocupa la segona posició amb una pujada del 7,8% i Navarra el tercer amb un 7,6%.

A la pràctica: Que pugui l'IPC significa que el poder adquisitiu dels ciutadans és més baix, és a dir, que la capacitat per adquirir productes o pagar serveis és inferior.

Quin aliment puja més? Els aliments i begudes no alcohòliques puja un 13,5%, el transport un 6,9%, els hotels cafès i restaurants un 6,3%. 

  • El tabac i les begudes alcohòliques van pujar un 4,2%, la cultura un 3,7%, la roba un 3,3%, els medicaments un 2,7% i l'habitatge un 2,2%.
Categoria: Economies
Etiquetes: Economia Consum