Economies
Un supermercat de Tarragona
Foto: Un supermercat de Tarragona | Europa Press
Inflació

El xec de la compra per valor de 300 euros que negocia el govern espanyol

Un supermercat de Tarragona
Foto: Un supermercat de Tarragona | Europa Press

El govern espanyol negocia crear un xec de la compra per valor de 300 euros per ajudar a les famílies a combatre la inflació.

Per què és important? L'encariment generalitzat de preus posa en una situació greu fins a un terç de la població espanyola.

Què sabem? Ione Belarra, ministra de Drets Socials i secretària general de Podemos, ha anunciat aquest dissabte 17 de desembre que negocia amb el seu soci de govern, el PSOE, aquest xec com una de les decisions incloses en un nou decret de mesures anticrisi.

  • Permetrà comprar productes de la cistella de la compra per un valor total de fins a 300 euros, tot i que la forquilla que valoren es troba entre els 250 i els 500 euros.
  • Es tractaria d'un únic pagament del qual se'n podran beneficiar uns vuit milions de llars amb ingressos inferiors a 42.000 euros l'any, segons els càlculs de l'executiu de coalició.

Què ha dit? Durant la seva intervenció en el Consell Ciutadà estatal de Podemos, Belarra ha explicat que...

  • Com a govern, cal prendre "una de les decisions clau" de la legislatura, com és la pròrroga de les polítiques d'escut social que ajudin a fer front les conseqüències de la guerra d'Ucraïna.
  • "És absolutament imprescindible intervenir" en dos de les principals despeses de les famílies: l'habitatge i la cistella de la compra. 
  • És per això que ha defensat la necessitat d'aportar una "injecció econòmica" per corregir l'auge de preus dels aliments.
  • "La intervenció pública en sectors estratègics com la energia i el transport funciona i hem d'insistir-hi", ha afegit.

A més: Podemos ha proposat al PSOE mantenir el topall al gas en 40 euros també els propers sis mesos i augmentar al 50% el finançament estatal al transport urbà. També congelar els preus del lloguer i crear un impost extraordinari sobre els beneficis dels grans supermercats per gravar el 33% dels guanys.

  • En aquest sentit, Belarra ha dit que ha quedat demostrat que les dues principals mesures anticrisis que va proposar Podemos, que són el topall al gas i la rebaixa al transport públic "han resultat ser un èxit rotund".

Mentrestant: El president socialista Pedro Sánchez ha anunciat en un acte a València que el govern espanyol aprovarà el 29 de desembre un tercer paquet de mesures anticrisi.