Economies
Un cable, diners i una factura de llum
Foto: Un cable, diners i una factura de llum | Alberto Ortega / Europa Press
Inflació i energia

Quant estalviem amb el topall al gas sis mesos després i què passarà ara?

Un cable, diners i una factura de llum
Foto: Un cable, diners i una factura de llum | Alberto Ortega / Europa Press

El topall del gas compleix sis mesos en vigor amb un estalvi aproximat del 15% per als consumidors de la tarifa regulada de llum. 

Per què és important? Es tracta de l'excepció ibèrica, el sistema que Espanya i Portugal van aconseguir pactar amb Brussel·les per aturar les pujades de preu rècord d’aquest combustible amb motiu de la inflació desmesurada. I la Unió Europea ara busca una fórmula semblant, encara sense èxit.

A la pràctica: El sistema que fixa els preus de l'electricitat a Europa funciona de manera que el preu de totes les tecnologies com ara la hidràulica o la nuclear, el marca la més cara que es necessita per generar el mix elèctric; en aquests moments, ho és el gas.

  • A Espanya, el mecanisme estableix un llindar màxim de preu de venda d'electricitat generada amb gas a 40 euros/MWh, cosa que ha evitat que l'augment disparat del gas causat per la invasió d’Ucraïna s'estengués al conjunt el mercat elèctric.

Què diuen? 

  • L'impacte sobre l’usuari ha sigut clar, però insuficient, segons avisen les associacions en defensa dels consumidors, que reclamen que s'ampliï el bo social de llum i una exempció total de l'IVA de la factura.
  • En canvi, les empreses elèctriques i gasístiques demanen que el mecanisme sigui temporal i extraordinari i la intervenció del mercat no s'allargui més del necessari, i apostar per les energies renovables.
  • "L'èxit del mecanisme no és qüestionable quan es comparen els preus de l'electricitat dels últims mesos del mercat ibèric respecte als principals mercats europeus", assenyala la patronal Sedigas a l'ACN.
  • El professor d'Economia i Finances de la UPF-Barcelona School of Management, Joan Anton Ros, explica que "el consumidor ha sortit guanyant clarament" amb l'excepció ibèrica.

D'altra banda: En canvi, les empreses energètiques han reduït part del seu benefici, sobretot les energètiques no fòssils que es beneficiaven dels alts preus a què es pagava l'electricitat generada amb gas.

Tanmateix: 

  • Una extensió en el temps del topall podria desincentivar les energies renovables perquè amb el sistema anterior encara que no siguin rendibles poden continuar fent inversions. 
  • El topall ha provocat un increment del consum de gas quan la Unió Europea té objectius ambiciosos de descarbonització i busca desfer-se de la dependència energètica de Rússia. 
  • Les entitats en defensa dels consumidors constaten que la rebaixa registrada en el preu de l'electricitat no és suficient i reclamen ampliar el bo social de la llum i una excepció total d'IVA. L'OCU també denuncia males pràctiques per part de les elèctriques a l'hora de comercialitzar les tarifes i poca transparència en les factures elèctriques. 

A més: El preu del mercat majorista -que no té en compte la compensació que es paga a les gasístiques- encara ha baixat més, un 40%. El Ministeri de Transició Ecològica no ha facilitat dades de l'evolució dels preus en aquest mig any.

A partir d'ara:

  • El topall continuarà en vigor fins al maig, però el govern espanyol ha plantejat la possibilitat d'allargar-lo tot l'exercici.
  • El futur de l'excepció ibèrica dependrà en gran manera de l'evolució dels preus de l'energia, que continuaran alts durant el 2023, segons companyies i experts.
  • En els sis mesos vinents, el topall anirà creixent cada mes cinc euros fins a arribar al maig, quan el nou llindar es fixarà en 70; un increment que no es notarà a les butxaques dels consumidors.
  • Ara, la Unió Europea està negociant el seu propi mecanisme de correcció del mercat elèctric, amb moltes dificultats per trobar un acord.

Per acabar: La Comissió Europea no preveu restriccions de l'ús de gas aquest hivern perquè les reserves dels països estan al 95%. En canvi, sí que hi pot haver un "gran problema" en el subministrament en el període hivernal del 2024. 

Categoria: Economies
Etiquetes: Gas Europa