Economies
Criptomonedes
Foto: Criptomonedes | Europa Press
Criptomonedes

Quatre gegants de les criptomonedes, en fallida aquest 2022: radiografia d’una caiguda

Criptomonedes
Foto: Criptomonedes | Europa Press

La recent caiguda de FTX suposa la quarta gran pèrdua en el món de les criptomonedes aquest 2022, després de Valud, Celsius i Three Arrows Capital.

Per què és important? La fallida d’aquestes quatre grans plataformes d’intercanvi de criptodivises arrossega inversions milmionàries darrere seu a tot el planeta. No només d’experts inversors, sinó també de persones corrents encisades per un mercat que, potser, ha arribat l’hora de regular.

  • Experts asseguren que la fallida de FTX és un cop tan dur com el patit pels mercats financers tradicionals amb el col·lapse de Lehman Brothers el 2008.

Context: Les criptomonedes són una ‘moneda’ digital amb un xifrat que en garanteix la seguretat en les transaccions i la seva titularitat (no permet fer-ne còpies).

  • No és possible fer-les servir com a mètode de pagament, ja que no reben el suport de bancs ni autoritats públiques. El seu mercat es basa en la seva compra i venda a través de ‘blockchain’, una base de dades amb tecnologia ultrasegura, i l’alt valor de cada criptodivisa la determina l’oferta i la demanda.

Els motius de la caiguda de FTX, l’última gran plataforma en caure.

  • La raó principal del col·lapse de FTX va ser la transferència el magi del 2022 dels seus inversors a Alameda Research, una altra empresa de gestió de criptodivises del fundador de la mateixa plataforma, Sam Bankman-Fried, un americà de 30 anys.
  • En assabentar-se’n, Binance (una de les plataformes d’intercanvi de criptodivises més gran del món) va anunciar que vendria la participació que tenia en FTX de 529 milions.
  • Quan FTX va anunciar que entrava en fallida, va ser hackejada i els inversors van rebre correus electrònics informant de la desaparició dels seus fons.

Les conseqüències:

  • Tot plegat va despertar la por i el neguit entre els inversors, amb la conseqüent venda massiva del ‘token’ de FTX, que va provocar enormes problemes de liquiditat a la plataforma.
  • La cotització de la moneda de FTX va caure un 77,34% en un mateix dia, el 8 de novembre.
  • El ‘bitcoin, que va arribar a cotitzar per sobre dels 60.000 dòlars el 2021 i que la segona meitat del 2022 es movia entre els 19.000 i els 21.000 dòlars, va caure per sota dels 16.000.
  • La mateixa tendència es va veure en ‘ethereum’, la segona criptomoneda del mercat: dels gairebé 1.700 dòlars, va passar a cotitzar en gairebé 1.200.

Què diuen? Els experts en Economia Financera i Anàlisi Econòmica Carlos Esparcia, Ana M. Escribano i Francisco Jareño asseguren, en un article publicat a ‘The Conversation’.

  • La diferència entre la fallida de FTX al sector ‘blockchain’ i de Lehman Brothers al mercat financer tradicional és que, “en el cas de FTX, no hi ha una entitat o organisme oficial que pugui anar-hi al rescat”.
  • “La convulsa situació del mercat de criptodivises ha obert novament el debat sobre la necessitat de regular aquest ecosistema financer caracteritzat, precisament, per la desregularització”.
  • “Quines lliçons deixa la fallida de FTX? L’evidència suggereix que el perfil convencional de les criptomonedes (brut o net) les diferencia en el comportament, així que aquesta distinció podria ser essencial a l’hora d’assessorar els inversors en la gestió de les seves criptocarteres”.

Per acabar: Així, les criptodivises es van contagiar de la caiguda del ‘token’ de FTX i de la por respecte al seu mercat. Hi ha tres tipus de criptomonedes, que han reaccionat de diferent forma a la caiguda de FTX.

  • Les verdes (com cardano) van patir una menor volatilitat, seguides per les tradicionals o brutes (com el bitcoin o l’ethereum) i les estables (com tether o USD coin), que irònicament han estat les menys estables després de la notícia.

 

Categoria: Economies
Etiqueta: Criptomonedes