Economies
Vistes des d'un balcó d'un habitatge a Barcelona
Foto: Vistes des d'un balcó d'un habitatge a Barcelona | Isaac Planella / Ajuntament
Economia submergida

Hisenda declara la guerra a les reformes i construccions pagades en negre

Temps de lectura: 3 minuts
Vistes des d'un balcó d'un habitatge a Barcelona
Foto: Vistes des d'un balcó d'un habitatge a Barcelona | Isaac Planella / Ajuntament

El Ministeri d'Hisenda i Funció Pública ha anunciat que augmentarà aquest 2023 els seus esforços en la lluita contra les reformes que es paguin en negre, entre altres activitats.

Per què és important? El govern espanyol ha publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) les directrius generals del Pla de Control Tributari 2023, que marca les prioritats de l'Agència Tributària contra el frau any rere any.

A fons: L'Agència Tributària, que ja ha anunciat quan comença la campanya de la declaració de la Renda, reforçarà el control sobre sectors i models de negoci en els quals s'apreciï alt risc d'existència d'economia submergida.

  • S'impulsaran les tradicionals visites o 'pentinats' fiscals, sobretot en els àmbits de les reformes, rehabilitació i construcció d'immobles.
  • D'aquesta forma, els inspectors posaran un especial interès a detectar activitats que no declarin els impostos de forma correcta o es paguin en negre.

Què diuen? El secretari d'Estat d'Hisenda, Jesús Gascón, ha avançat aquest dilluns al Congrés que la voluntat de l'AEAT és estar més "a peu de carrer" amb una major presència d'inspectors.

A més: Hisenda també posarà el focus en altres pràctiques fraudulentes.

  • Impulsarà el control sobre ciutadans residents a Espanya que declaren les seves rendes a través de l'impost sobre la renda de no residents per "rebaixar artificialment la seva factura fiscal". Aquest és un mètode que permet tributar per la renda generada al país, en lloc de declarar tota la seva renda mundial.
  • La nova estratègia també incideix a controlar la simulació de residència en comunitats autònomes diferents de la real. També la informació disponible sobre titulars reals de societats opaques amb immobles residencials d'alt nivell.
  • De la mateixa manera, s'executaran plans específics en relació amb la titularitat indirecta d'immobles per part de no residents, a efectes de la seva correcta imposició patrimonial.
  • Es reforçaran també les actuacions amb relació a les criptomonedes, potenciant la investigació sobre els 'pagaments virtuals' a través d'entitats que no participen de les obligacions nacionals de subministrament d'informació financera.

Nous impostos: Les directrius també subratllen que l'Agència Tributària serà l'òrgan encarregat de posar en marxa aquest any tres nous gravàmens temporals:

  • Un impost energètic.
  • Un altre d'entitats de crèdit i establiments financers de crèdit.
  • Un tercer gravamen de solidaritat de les grans fortunes.

D'altra banda: Quins són els pagaments amb Bizum que he de declarar en la renda?

En xifres: L'Agència Tributària ha ingressat el 2022 10.000 milions més del previst malgrat les rebaixes fiscals energètiques. A falta de confirmar les dades de desembre, la recaptació fiscal se situaria en uns 256.000 milions, uns 33.000 euros més que l'any anterior.

Categoria: Economies
Etiqueta: Economia