Economies
Terrassa Miramar amb vistes a Barcelona
Foto: Terrassa Miramar amb vistes a Barcelona | Ajuntament de Barcelona CC/ Vicente Zambrano
Restaurants

Bars de Barcelona incorporen la propina a la factura: és obligatori?

Temps de lectura: 2 minuts
Terrassa Miramar amb vistes a Barcelona
Foto: Terrassa Miramar amb vistes a Barcelona | Ajuntament de Barcelona CC/ Vicente Zambrano

Alguns restaurants de Barcelona comencen a reflectir la propina a la factura del client. S'inspiren en el model dels Estats Units, on és una pràctica estesa i normalitzada, tot i que no obligatòria. 

Què en sabem? Els bars ofereixen la possibilitat al comensal de pagar un import afegit si estan contents amb el servei. De fet, acompanyen la factura amb diferents cares similars a les de Whatssapp.

  • L'opció per pagar propina està acompanyada d'una careta somrient, similar a la que fem servir als missatges d'aplicació mòbil.
  • L'opció per no abonar propina va acompanyada d'una cara trista.  

En detall: Segons informa l'agència EFE, les propines d'aquests restaurants que comencen a implantar aquesta mesura van destinades als cambrers i cuiners. 

  • A Madrid també hi ha restaurants que estan començant a oferir la propina al rebut.

En profunditat: La propina a Espanya

Fa uns dies, el secretari general de Facua- Consumidors en Acció, Rubén Sánchez, explicava al diari Expansión que creu que la propina intenta "crear un sentiment de culpa" al client que decideix no deixar res.

  • Sánchez subratlla que no és obligatòria, però que tampoc és "il·legal perquè no l'estan imposant".
  • Des de Facua temen que la propina es pugui convertir en un substitut del salari dels cambrers, que a la pràctica és el que passa als Estats Units.
  • Al seu torn, Hostaleria de España assegura que és una opció "suggerida" que "estan començant a fer algunes apps associades al datàfon". 

A més: Quin és l'origen de la propina als EUA?

  • En un article a la BBC Mundo, s'explica que la propina assentada a la potència mundial és una herència de l'aboliment de l'esclavisme i l'avarícia dels empresaris.
    • Els restauradors els hi deien als treballadors negres: "Podeu treballar, d'acord, però no us pagarem. Sí que podreu rebre propines". 
    • Actualment, els baixos salaris dels cambrers als EUA ha convertit aquesta mesura en una pràctica generalitzada, que també accepten la majoria de turistes, tot i que no és obligatòria.
  • Al gegant nord-americà, hi ha una llei que en alguns sectors on els treballadors reben propines se'ls pagui menys que el salari mínim per hora.