Economies
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero
Foto: La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero | ACN
Ferrovial

Ferrovial decideix avui si marxa d'Espanya: La Moncloa insisteix que seria il·legal

Temps de lectura: 2 minuts
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero
Foto: La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero | ACN

La multinacional espanyola Ferrovial decideix aquest dijous si marxa als Països Baixos en una tensa junta d'accionistes enmig de les fortes crítiques i retrets del govern de Pedro Sánchez, que considera que el trasllat seria il·legal.

El motiu: Per què vol marxar la constructora i adjudicatària espanyola fundada el 1952?

  • Al principi va argumentar que ho feia per una possible falta de seguretat jurídica a Espanya, motiu que va indignar el Govern del PSOE i Unidas Podemos.
  • També esgrimia l'empresa que el trasllat li permetria tenir un millor finançament. 
  • L'últim argument, però, consisteix a dir que des dels Països Baixos podran cotitzar als Estats Units. 

Què diuen? Aquest matí, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha tornat a insistir a Antena 3 que el trasllat "no es correspon amb la legalitat".

  • "El Govern ha traslladat amb total contundència que, segons Borses i Mercats i la Comissió Nacional del Mercat de Valors asseguren no hi ha cap problema perquè Ferrovial també cotitzi als Estats Units des d'Espanya".
  • Montero diu que la carta de la Moncloa a l'empresa de Rafael del Pino no es va enviar per "pressionar", sinó per "posar de manifesta que l'argument que vam conèixer de Ferrovial per voler marxar d'Espanya no es correspon amb l'actual legalitat".
  • "No cal que marxi per cotitzar a la borsa dels Estats Units. Des d'aquí es pot cotitzar. No ens agrada que cap empresa marxi del país, espero que tampoc li agradi al PP o a cap partit de l'oposició".

D'on venim? Tres abans de la junta d'aquest dijous, el secretari d'Estat d'Economia, Gonzalo García Andrés, va enviar una carta a Ferrovial advertint que no detectava "motius econòmics" en la voluntat de deixar Espanya.

  • En la carta, el Govern espanyol alerta que la multinacional s'arrisca a pagar una factura fiscal milionària amb l'operació en el cas que no demostri raons econòmiques, ja que no es podria aplicar deduccions fiscals.

En detall: La Comissió Nacional del Mercat de Valors i BME (supervisor i gestor de la borsa espanyola) afirmen que no existeixen obstacles perquè Ferrovial cotitzi a Espanya i els Estats Units a la vegada, tot i que assenyalen que és un camí inexplorat fins ara. 

Tot i això, aquests organismes subratllen que no hi ha cap impediment perquè les accions de Ferrovial es puguin negociar directament a Wall Street i Madrid. 

  • "Els accionistes tenen el dret a conèixer la veritat", defensava aquest dimecres el ministre de la Presidència, Félix Bolaños.