Economies
Vehicles entrant al túnel de Glòries a Barcelona
Foto: Vehicles entrant al túnel de Glòries a Barcelona | Mariona Gil / Ajuntament de Barcelona
IRPF

Fas servir el teu cotxe a la feina? Hisenda eleva la compensació a 0,26 euros

Temps de lectura: 2 minuts
Vehicles entrant al túnel de Glòries a Barcelona
Foto: Vehicles entrant al túnel de Glòries a Barcelona | Mariona Gil / Ajuntament de Barcelona

Hisenda ha actualitzat la compensació de despeses per quilometratge per a aquelles persones que fan servir el cotxe per dur a terme la seva feina.

Per què és important? Aquesta xifra de compensació no s'actualitzava des de 2005 i des de llavors els preus dels combustibles s'han duplicat.

Què en sabem? La compensació passa a ser de 0,26 cèntims per quilòmetre recorregut, un 37% més de la quantitat actual.

  • Aquesta mesura cobreix el combustible i les despeses relacionades amb el desgast del vehicle i les seves possibles avaries.
  • També entren dins d'aquesta protecció, tot i que de manera proporcional, l'assegurança i els impostos relacionats amb el cotxe.

D'on venim? Aquesta indemnització era fins al moment de 0,19 euros per quilòmetre, una quantia establerta el 2005.

  • Les conseqüències de la tensió bèl·lica a Ucraïna han provocat que, actualment, els preus de la gasolina o el gasoil siguin gairebé el sobre que el 2005, quan es va dur a terme aquesta darrera actualització.

Com funciona? Les maneres per accedir a aquest benefici són molt diferents per cada col·lectiu que pugui gaudir d'aquest.

  • En el cas dels treballadors públics, els 0,26 euros per quilòmetre s'abonaran després de la presentació de la factura de combustible corresponent i una declaració justificativa del desplaçament.
  • Pel conjunt de treballadors contribuents d'IRPF que facin servir el cotxe per treballar, les exempcions s'aplicaran permetent excloure de la declaració de l'impost la quantitat resultant de multiplicar 0,26 euros per quilòmetres recorreguts.
    • Serà necessari un document que justifiqui el desplaçament i on s'inclouran les despeses de peatges i aparcament, si fos necessari.

Què esperar? Des del ministeri s'explica que aquesta mesura operarà en les declaracions tributàries que es facin en la pròxima campanya 2024 per despeses percebudes des de l'entrada en vigor d'aquesta actualització, és a dir aquest dimarts i fins el 31 de desembre.

Categoria: Economies
Etiqueta: Economia