Economies
Un treballador d'un supermercat
Foto: Un treballador d'un supermercat | Laura Guerrero / Ajuntament de Barcelona
Inflació

L'IPC cau a Catalunya i se situa en l'1,9% al juny, però amb els aliments més cars

Temps de lectura: 2 minuts
Un treballador d'un supermercat
Foto: Un treballador d'un supermercat | Laura Guerrero / Ajuntament de Barcelona

L'Índex de Preus de Consum (IPC) ha baixat més d'un punt al juny a Catalunya i s'ha situat en l'1,9% en comparació amb el mateix mes de l'any passat.

Per què és important? Es tracta de la variació interanual més baixa dels últims dos anys i suposa que l'indicador encadeni dos mesos consecutius de baixada.

Què en sabem? Les dades de Catalunya han coincidit amb les de l'Estat, on l'IPC també ha situat la variació interanual en l'1,9% i la mensual en el 0,6%.

  • L'INE ha atribuït la baixada al descens del preu del transport -sobretot els carburants- i els aliments -en especial les fruites, els cereals i la carn-.
  • Pel que fa a la inflació subjacent, que descompta els preus més volàtils, a l'Estat també s'ha situat en el 5,9%. D'aquesta manera, encadena baixades des del mes de febrer.

Previsions: Quan l'indicador de la inflació subjacent se situï per sota del 5,5%, el govern espanyol eliminarà la rebaixa de l'IVA dels aliments bàsics.

En canvi: Tot i encadenar tres mesos de baixades interanuals, els aliments encara continuen disparats respecte fa un any.

  • Durant el juny han estat un 10% més cars que el mateix mes de l'any passat. En comparació amb el maig, el preu ha pujat un 0,2%.

El preu dels aliments:

  • Ha continuat disparat el preu del sucre (+49,3%), la llet (+19,9%), les patates (+20,5%), la carn de porc (+14,2%), els cereals (+13,5%), l'oli i els greixos (+13,3%), els ous (+12,5%), l'aigua i els refrescos (+12%) i el cafè (+9,6%).
  • Respecte del maig, els productes que més s'han encarit han estat les patates (+4,8%), l'oli i els greixos (+2,8%), la fruita fresca (+1,2%), la carn de porc (+0,8%), els cereals (+0,6%) i el peix (+0,4%).
  • En canvi, el preu dels llegums i les hortalisses fresques ha baixat un 4,3%.

A més: Les dades també constaten un encariment dels productes i serveis relacionats amb el turisme.

  • Els paquets turístics són un 23,6% més cars que fa un any, els serveis d'allotjament s'han encarit un 12%, els restaurants i els hotels un 6,3%, i l'oci i la cultura un 5,9%.
Categoria: Economies
Etiquetes: Economia Inflació