Economies
Vista de la seu del Banc Central Europeu (BCE) a Frankfurt
Foto: Vista de la seu del Banc Central Europeu (BCE) a Frankfurt | Rondald Wittek / EFE
BCE

El BCE puja el tipus d'interès fins al 4%: així afecta les hipoteques

Temps de lectura: 2 minuts
Vista de la seu del Banc Central Europeu (BCE) a Frankfurt
Foto: Vista de la seu del Banc Central Europeu (BCE) a Frankfurt | Rondald Wittek / EFE

El Banc Central Europeu (BCE) ha tornat a apujar el tipus d'interès bàsic en 0,25 punts, fins al 4%, situant-lo d'aquesta manera en el nivell més alt des del juny de 2007.

Per què és important? La pujada dels tipus d'interès afecta l'euríbor, un índex de referència que repercuteix al preu de les hipoteques variables.

Què en sabem? La pujada dels tipus d'interès per tercer cop consecutiu respon a la necessitat de rebaixar la inflació de la zona euro.

  • En el comunicat publicat aquest dijous, el consell de govern defensa la pujada per intentar contenir la inflació, que malgrat allunyar-se del màxim històric registrat el passat octubre (10,6%) es mantindrà en nivells "massa elevats durant massa temps".

D'on venim? Es tracta del vuitè increment de tipus consecutius des de l'esclat de la guerra d'Ucraïna, la pujada dona continuïtat a l'estratègia adoptada pel BCE el maig passat, que va optar per suavitzar l'estratègia de política monetària i deixar enrere els augments de 0,5 i 0,75 punts.

Previsions: Els experts de l'entitat esperen que els preus s'incrementin un 5,4% de mitjana l'any 2023, mentre que pel 2024 i el 2025 les projeccions apunten a encariments del 3% i el 2,2%, respectivament.

  • El canvi més significatiu es troba en la inflació subjacent. Els experts apunten que la taxa subjacent se situï en el 5,1% el 2023. De cara al 2024 confien que passi al 3%, i pel 2025 al 2,2%.
  • Segons les estimacions, el PIB s'incrementarà un 0,9% aquest 2023 i un 1,5% el 2024, mentre que pel 2025 s'espera una millora de l'1,6%.

A la pràctica: L'Euríbor es veu influït per aquesta pujada dels tipus d'interès, que afecta directament les hipoteques variables espanyoles.

  • El fet que augmenti l'euríbor provoca que els que tinguin una hipoteca variable i referenciada a aquest índex vegin afectades les seves quotes mensuals més elevades.
  • Una persona que tingui contractada una hipoteca variable a 30 anys de 150.000 euros i amb un diferencial del 0,99% més Euríbor patirà un augment de la seva quota hipotecària del voltant de 234 €.
    Passaria de pagar 449 € al mes a abonar 683 € a partir de la revisió, la qual cosa equival a un increment de 2.800 € anuals.
Categoria: Economies
Etiquetes: Economia BCE