Economies
Economia

El preu dels aliments es dispara i fa pujar l'IPC per segon mes consecutiu

Temps de lectura: 2 minuts

L'Índex de Preus de Consum (IPC) puja tres dècimes aquest mes de febrer a Catalunya fins al 5,6%. 

En detall: L'IPC ha pujat tres dècimes en comparació amb el mes de gener (5,3%) i se situa al 5,6%, segons ha informat l'Institut Nacional d'Estadística (INE). 

  • És la segona pujada consecutiva de l'indicador, després que al gener es trenqués la dinàmica de cinc mesos consecutius de baixades.
  • Els preus dels aliments també pateixen un increment respecte del gener, d'1,9 punts, i es dispara respecte fa un any (14,6%). 
  • La inflació subjacent, que no té en compte l'energia i els aliments no elaborats, ha pujat fins al 7,1% a Catalunya, tres dècimes més que al gener. D'aquesta manera, s'ha situat, de nou, com el valor més alt de la sèrie històrica, que es remunta al 2002.

Context: Aquesta pujada arriba en el segon mes en vigor de la rebaixa de l'IVA dels aliments bàsics i coincideix, també, amb la retirada del descompte als carburats. 

Visió global: Al conjunt d'Espanya, la variació anual de l'IPC se situa en el 6%, una dècima més que al gener i una dècima per sota de l'indicador avançat

  • La inflació subjacent a l'Estat ha augmentat una dècima, fins al 7,1%, la xifra més alta des del desembre del 1986.
  • La taxa interanual de Catalunya (5,6%) se situa per sota de la mitjana a Espanya (6%), que per dalt està liderada per Castella-la Manxa (6,9%), les Canàries (6,8%) i Andalusia i Múrcia (totes dues amb un 6,6%), i l'augment intermensual més gran s'ha produït a les Canàries, amb cinc dècimes més, mentre que a Madrid i Navarra es redueix una dècima i a Extremadura, 0,9 punts percentuals.