Economies
Imatge d'arxiu d'una cartera
Foto: Imatge d'arxiu d'una cartera | Unsplash
Economia

Aquests són els municipis amb el nivell socioeconòmic més alt de Catalunya

Actualitzat: Dimecres, 19 de juliol de 2023. 17:34
Temps de lectura: 3 minuts
Imatge d'arxiu d'una cartera
Foto: Imatge d'arxiu d'una cartera | Unsplash

Els municipis de Castellolí (Anoia), Matadepera (Vallès Occidental), i Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) són els que tenen un índex socioeconòmic territorial (IST) més elevat l'any 2020.

Per què és important? Cada any l'Idescat publica l'índex socioeconòmic territorial (IST) que resumeix en una única xifra les dades sobre situació laboral, nivell educatiu, immigració i renda de la població de municipis de més de 500 habitants.

Què en sabem? A Catalunya la renda mitjana més alta es troba a Matadepera amb un valor de 22.806 euros. Per contra, la renda mitjana més baixa és a Salt (Gironès) amb 9.468 euros.

Context: Segons les dades de l'Idescat hi ha 37 municipis amb un índex socioeconòmic més de 20 punts per sobre de la mitjana catalana.

  • Per contra, 31 municipis tenen un IST baix, uns 20 punts per sota de la mitjana catalana.
  • La majoria, 527 municipis, tenen un nivell socioeconòmic mitjà-alt.
  • Tot i això, 352 municipis presenten un IST mitjà-baix.

Visió global: Al Pallars Sobirà tots els municipis tenen un nivell socioeconòmic per sobre de la mitjana catalana. A la Cerdanya, el Pla de l’Estany, el Moianès, el Solsonès i la Segarra el tenen 9 de cada 10 municipis. 

  • Tots els municipis de la Ribera d’Ebre i el Montsià estan per sota de la mitjana, i al Baix Penedès, el Baix Ebre i la Terra Alta, 9 de cada 10. 
  • A Vila-sana és on hi ha més població ocupada, un 81,1% i Castellolí el segueix de prop amb un 80%. A Talarn i Lloret de Mar, en canvi, hi ha un 30,7% i un 44,5% de població ocupada i són els municipis amb el percentatge més baix. Arreu de Catalunya la xifra se situa en el 64%.

En detall: Respecte al nivell de qualificació dels treballadors, a Ullà i Sant Pere Pescador és on tenen menys qualificació. La qualificació més alta dels treballadors, en canvi, se situa a Sant Cugat i Matadepera.

En dades: Un 14% de persones de més de 20 anys té estudis baixos.

  • A Fatarella hi ha un 33% de joves de més de 20 anys amb un nivell d'estudis baix. A Vilalba dels Arcs un 31, 6%.
  • A Lladó i Matadepera hi ha un 3,3% i un 3,9% de persones més grans de 20 anys amb baix nivell d'estudis.

A més, l'índex estableix que a Guissona i la Portella és on hi ha més estrangers procedents de països amb renda baixa o mitjana. A Castellolí i Maspujols és on menys població d'aquestes característiques hi ha. A Catalunya aquesta dada ronda el 13%.

Categoria: Economies
Etiqueta: Economia