Economies
Imatge d'arxiu
Foto: Imatge d'arxiu | EFE
Inflació

La llum cau al preu més baix de tot l'any

Temps de lectura: 2 minuts
Imatge d'arxiu
Foto: Imatge d'arxiu | EFE

La llum assoleix el seu preu més baix aquest dijous 2 de novembre, amb un mínim anual de 4,42 euros per MWh.

Per què és important? El preu de la llum és tan volàtil que ha marcat registres històrics a l'alça arran de la guerra a Ucraïna i la crisi productiva, obligant les autoritats a actuar per reduir les factures de les famílies. Fins i tot, malgrat assolir el seu mínim anual, segueix sent un dels productes bàsics més cars.

En detall: Aquests 4,42 euros són el preu més baix registrat fins ara en tot l'any. Ho ha indicat l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE).

  • Per franges, la més barata s'ha produït entre les 3 i les 5 de la matinada, quan el MW ha costat entre 6 i 9 cèntims cada hora.
  • La franja més cara ha estat entre les 8 i les 9 del matí i de 19 a 21, amb 10 euros per MWh.

D'on venim? L'últim cop que la llum estava a aquest preu va ser fa gairebé un any, el 31 de desembre del 2022, quan el preu es va situar en els 1,82 euros gràcies al topall al gas establert pel govern espanyol.

Mentrestant: La taxa interanual de l'IPC (Índex de Preus de Consum) s'ha mantingut en el 3,5% el mes d'octubre del 2023 en comparació amb el del mateix mes de l'any passat.

  • Això s'explica, en part, per l'abaratiment dels carburants, que ha compensat l'encariment de l'electricitat.
  • La inflació ha posat fi a tres mesos consecutius d'ascensos després que pugés entre tres i nou dècimes els mesos de juliol, agost i setembre comparats amb el mateix període de l'any passat.
Categoria: Economies
Etiqueta: Inflació