Economies
Una dona posa benzina al seu vehicle
Foto: Una dona posa benzina al seu vehicle | EFE
Inflació

L'IPC d'octubre, en detall: el preu dels carburants cau i compensa el de la llum

Temps de lectura: 2 minuts
Una dona posa benzina al seu vehicle
Foto: Una dona posa benzina al seu vehicle | EFE

La taxa interanual de l'IPC (Índex de Preus de Consum) s'ha mantingut en el 3,5% el mes d'octubre del 2023 en comparació amb el del mateix mes de l'any passat. Això s'explica, en part, per l'abaratiment dels carburants, que ha compensat l'encariment de l'electricitat.

Per què és important? La inflació ha posat fi a tres mesos consecutius d'ascensos després que pugés entre tres i nou dècimes els mesos de juliol, agost i setembre comparats amb el mateix període de l'any passat.

En detall: La taxa interanual s'ha estancat l'octubre del 2023 respecte al del 2022, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que ha publicat les últimes dades del mercat espanyol aquest 30 d'octubre.

  • Ha baixat el preu dels carburants, mentre que el dels aliments no ha pujat tant. En la part negativa, l'electricitat ha baixat menys del que ho va fer ara fa un any.

A la pràctica: Tot plegat resulta en l'estancament de l'augment de preus respecte a l'any passat.

  • Enguany, els preus s'estan moderant comparat amb el 2022, quan l'IPC es va situar per sobre del 10% a l'estiu, una xifra que no es veia des de feia més de 30 anys.

Què diuen? "Espanya es consolida una de les principals economies de la zona euro amb una menor inflació i major creixement de tota la zona euro", reivindica en un comunicat el Ministeri d'Afers Econòmics i per a la Transformació Digital.

Per acabar: En termes mensuals, l'IPC ha augmentat un 0,3% a l'octubre respecte al setembre, una dècima més del que va pujar el mes anterior. Això vol dir que la inflació intermensual porta cinc mesos consecutius a l'alça.

Categoria: Economies
Etiquetes: Inflació Economia