Economies
Torres d'alta tensió
Foto: Torres d'alta tensió | Ajuntament de Barcelona
Preus

Lleuger repunt de l'IPC al gener: puja fins al 3,4% per l'encariment de l'electricitat

Temps de lectura: 2 minuts
Torres d'alta tensió
Foto: Torres d'alta tensió | Ajuntament de Barcelona

El lleuger encariment de l'electricitat ha fet que l'IPC augmenti en aquest primer mes de 2024. 

Per què és important? La inflació torna a registrar ascensos després de dos mesos consecutius de caigudes i se situa al nivell més alt des del mes d'octubre passat, quan va arribar al 3,5%.

Amb xifres:

  • L'IPC ha crescut un 0,1% aquest gener en relació amb el mes anterior i ha elevat la seva taxa interanual fins al 3,4%.
  • Pel que fa a la inflació subjacent, la que no té en compte ni aliments no elaborats ni preus de l'energia, continua baixant i queda en el 3,6%, dues dècimes menys que el mes passat.
  • Es tracta de la taxa de subjacent més baixa en gairebé dos anys, des del març del 2022.

En detall: Aquest lleuger repunt es deu, sobretot, a l'encariment de l'electricitat, que va baixar el gener de 2023. Tot plegat mentre el cost dels carburants ha continuat la tendència a la baixa dels últims mesos.

  • Pel que fa a la inflació subjacent, encadena sis mesos de moderació. Aquest indicador és el que més preocupa als bancs centrals perquè mesura els elements de la cistella de la compra amb preus més estables.

D'on venim? El desembre de 2023, a tot Espanya l'IPC interanual es va situar en el 3,1%, una dècima menys que el mes anterior, i la taxa anual de la inflació subjacent va baixar set dècimes, fins al 3,8%.

  • L'IPC Catalunya va pujar un 3,2% el desembre respecte del mateix mes de l'any anterior i una dècima més que el novembre.

Previsió: L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC de gener el pròxim 15 de febrer.

Categoria: Economies
Etiquetes: Inflació Economia