Economies
Persona fent la compra al mercat
Foto: Persona fent la compra al mercat | Ajuntament de Barcelona
IPC

La inflació baixa al 3,1% a Catalunya, però els aliments són un 8,4% més cars

Temps de lectura: 1 minut
Persona fent la compra al mercat
Foto: Persona fent la compra al mercat | Ajuntament de Barcelona

La inflació de novembre a Catalunya s'ha situat al 3,1%, tres dècimes menys que a l'octubre. Al conjunt d'Espanya l'IPC és del 3,2%. Això es deu en part, per l'abaratiment dels carburants i la moderació del preu dels aliments.

Per què és important? Amb la moderació de la seva taxa interanual al novembre, la inflació torna a registrar descensos després d'haver-se mantingut estancada en el 3,5% durant els darrers mesos.

En detall: Aquesta tendència es deu per l'evolució d'aliments com el pa, els cereals, la llet, els ous i el formatge que han baixat de preu, mentre que els de la carn han pujat, igual que ho van fer el 2022.

  • Per contra, els llegums i hortalisses han apujat el preu aquest mes.

D'altra banda, la inflació subjacent, la que no té en compte ni els preus de l'energia ni els aliments no elaborats, continua moderant-se. Al novembre s'ha reduït set dècimes, fins al 4,5%.

A la pràctica: Les pensions contributives pujaran l'any vinent més del que ho ha fet la inflació.

  • Amb la dada de l'IPC del novembre es confirma que les pensions seran el 2024 un 3,8% més altes.
  • Els càlculs inicials del govern espanyol calculaven que les pensions contributives es podrien revaloritzar entre un 3,5% i un 4% l'any vinent, un increment que afecta les prestacions per jubilació, viudetat, incapacitat permanent, a favor de familiars i orfandat.
Categoria: Economies
Etiquetes: Economia Inflació